Podgorica: Parada ponosa uspjela, sljedeća u lipnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Parada ponosa koja je u nedjelju održana u Podgorici uspjela je i svake godine imat će sve više sudionika, poručili su organizatori, uz ocjenu da je Crna Gora od danas i njihova država. Organizatori su sljedeći Gay Pride zakazali za lipanj sljedeće godine.

Iz sigurnosnih razloga oko 100 sudionika parade evakuirano je policijskim vozilima iz središta grada.

Jednosatna šetnja pripadnika LGBT zajednice protekla je bez incidenata usmjerenih prema njima, jer preko 2.000 policajaca nije dopustilo protivnicima pridea da im se približe.

Preko 1.500 protivnika Parade ponosa u više navrata je pokušavalo probiti policijski kordon, ali im to nije uspijevalo, pa je dolazilo do sukoba policije i demonstranata.

Huligani su na policiju bacali Molotovljeve koktele, dimne bombe i druga improvizirana pirotehnička sredstva. Skoro 20 policajca je zatražilo liječničku pomoć u Urgentnom centru, a samo jedan protivnik parade.

Policija je priopćila da je privela 60 osoba zbog nasilničkog ponašanja i remećenja javnog reda i mira.

Iz policije je ocijenjeno da je Parada ponosa održana na siguran i uspješan način, uz profesionalno postupanje policijskih službenika.

"Na mjestu održavanja Povorke ponosa, tijekom trajanja ove manifestacije, kao i u razdoblju prije i nakon nje, nije bilo nijednog incidenta", kaže se u priopćenju policije.

U povorci je bio i ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović koji je kazao da je Crna Gora pokazala da je svim njenim građanima zajamčeno pravo okupljanja, bez obzira na njihovo opredjeljenje.

Veleposlanstvo SAD-a čestitalo je sudionicima Gay Pridea i pohvalilo vladu Crne Gore za podršku toj manifestaciji. Osobito su pohvalili djelovanje policije "koja je demonstrirala profesionalnost i hrabrost da zaštiti sudionike parade".

U povorci su bili i šef Delegacije EU-a Mitja Drobnič, brojni savjetnici ministara u vladi Crne, te pripadnici diplomatskog zbora u Podgorici, kao i predstavnici LGBT organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. (Hina, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter