Počelo suđenje Damiru Kajinu za klevetu

Općinski sud u Pazinu
Općinski sud u Pazinu

Na današnjem uvodnom ročištu suđenja za klevetu na Općinskom sudu u Pazinu nije se pojavio ni tuženik Damir Kajin, a ni tužitelj Giancarlo Galan.

Dok je potonji u kućnom pritvoru u Veneciji, razlog izostanka saborskog zastupnika Damira Kajina nismo doznali, ali su zato već na prvom pripremnom ročištu argumente i dokaze započeli brusiti odvjetnici. Tužiteljica Nataša Maletić izjavila je sutkinji Loreni Smoković da ostaju kod tužbe i tužbenih zahtjeva (50 tisuća kuna naknade) zbog "neistinite i klevetničke izjave" Damira Kajina te podnijela podnesak sudu u kojem među ostalim kaže da je predmet postupka isključivo naknada štete nanesene ugledu, časti i dostojanstvu Giancarla Galana, bivšeg predsjednika talijanske regije Veneto te ministra kulture i turizma u Berlusconijevoj vladi.

Radi se o izjavi s konferencije za novinare koja je prenijeta na jednom internetskom portalu još 17. listopada 2014. godine pod naslovom "Dobitnik Grba Istarske županije Giancarlo Galan ide u zatvor zbog korupcije".

Tužiteljica spornim smatra nekoliko elemenata u izjavi za medije, a posebice iznos koji utuženi spominje u rečenici: "Galan i ekipa samo su na istarskom kamenu 'digli' više od 50 milijuna eura", da bi u nastavku spominjao nekoliko desetaka milijuna eura. Po njenom tumačenju to znači da se radi o paušalnim brojkama izrečenim u svrhu diskreditiranja Galana.

Odvjetnica spornim i nedokazanim smatra spominjanje suradnje Galana s bivšim istarskim županom Ivanom Jakovčićem i hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te to što je Kajin Galana okarakterizirao kao "kriminalca iz susjedstva".

Branitelj Marino Folo istaknuo je da ostaju kod svih navoda i predloženih dokaza koje su izrekli i predali sudu te tužiteljici u obimnom odgovoru na tužbu. Kazao je da su Kajinove informacije bile istinite, da se svi navodi mogu dokazati "te da ti navodi mogu nekog uvrijediti jedino ako ga istina vrijeđa", dok je primjedbe tužitelja na dokaze proglasio paušalnim i općenitim.

Nakon jednosatne rasprave sutkinja Lorena Smoković najavila je da će drugo pripremno ročište biti zakazano 15. prosinca u 9.30 sati. (A. DAGOSTIN, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U PETAK.


Podijeli: Facebook Twiter