Počeli izbori za Europarlament u dijaspori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi dan izbora hrvatskih zastupnika u Europski parlament, koji se danas provode na biračkim mjestima u inozemstvu, prolazi bez dojava GONG-u o nepravilnostima. Istodobno, sudeći prema malobrojnim pozivima građana u GONG, u Hrvatskoj se poštuje izborna šutnja koja će trajati do nedjelje u 19 sati, navodi se u priopćenju.

Što se tiče društvenih mreža, objava novih sadržaja trećih osoba, koje nisu sudionici izbora, ne smatra kršenjem izborne šutnje.

GONG će i u nedjelju zaprimati neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima, što je moguće dojaviti putem e-maila [email protected], telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila. Na temelju neanonimnih dojava građana te intenzivnog praćenja predizbornog razdoblja, GONG će na svojim internetskim stranicama objaviti priopćenja u nedjelju u 11 i u 17.30 sati.

Na biralištima u BiH glasovalo oko 600 birača

Biračka mjesta na kojima su hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini u subotu mogli glasovati za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu zatvorena su u 19 sati i ponovo će biti otvorena u nedjelju u 7 sati, a glasovalo je oko 600 birača.

Koordinatorica provedbe izbora na području BiH Mirela Lucić, prva tajnica u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, kazala je Hini kako je do 18 sati glasovalo nešto više od 600 birača, a proces je protekao bez ikakvih tehničkih poteškoća.

Od te brojke njih polovica su činili birači koji su se prethodno registrirali dok su ostali glasovanje obavili na temelju posebnih potvrda izdanih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH sukladno članku 57. Zakona o registru birača.

Tijekom procesa prethodne registracije birača za glasovanje se prijavilo njih oko dvije tisuće. (Hina)

U BiH će i u nedjelju biti otvorena dva biračka mjesta u veleposlanstvu u Sarajevu, tri u generalnom konzulatu u Mostaru te po jedno u generaljom konzulatatu u Banja Luci i konzulatu u Tuzli.


Podijeli: Facebook Twiter