Počela gradnja nove bolnice, uvedena hidroavionska linija…

Nove zgrade buduće bolnice poprilično su narasle u godinu dana (M. MIJOŠEK)
Nove zgrade buduće bolnice poprilično su narasle u godinu dana (M. MIJOŠEK)

Gledajući već prošlu 2015. godinu ono što svi, na prvu, odmah označe kao najznačajniji događaj u Puli, koji će značaj imati i za cijelu regiju, zasigurno je početak gradnje nove opće bolnice tik uz staru zgradu na lokaciji u Zagrebačkoj ulici. Iako će do kraja gradnje i samog otvaranja trebati pričekati nekoliko godina, taj 23. siječnja kada je postavljen kamen temeljac upisan je zlatnim slovima u 2015. godinu.

Godina je nastavljena burno, barem ako se pita žitelje Valmada koji su na ulice izašli nakon predstavljanja projekta izgradnje Islamskog centra upravo u njihovom naselju. Mještani su se protiv takve odluke pobunili iznoseći različite razloge i stoga je taj projekt stavljen "u mirovanje". U ožujku je u rad konačno pušten obalni kolektor čime je u većoj mjeri prestalo zagađenje pulske luke, a da nova kanalizacija funkcionira već nakon nekoliko mjeseci pokazao je povrat morskih ježeva u sve manje zagađenu pulsku rivu. Nesnosni smrad kod Pošte međutim u potpunosti je eskalirao, optužbe i tragikomična pojašnjenja nakon utrošenih 240 milijuna u desetljeće izgradnje pulske kanalizacije izmjenjivali su se, toliko da se čak i saziva tematska sjednica Vijeća, koju je oporba naprasno napustila. Ostao je problem smrada, pogotovo kod Pošte, ali su se nadležni obvezali naći rješenje već do ove turističke sezone.

U travnju je konačno uspostavljena hidroavionska linija Pule sa Splitom, otocima i Dalmacijom, u organizaciji tvrtke European Coastal Airlines. U svega pola godine taj je način dolaska do Pule iskoristilo više od 6.000 putnika.

Godinu će svakako obilježiti i otvaranje novih prostora Studentskog doma, menze i restorana krajem rujna. Akademska zajednica dobila je tako 136 postelja, četiri apartmana s pratećim društvenim, uslužnim i upravnim prostorijama, restoran sa 184 mjesta u zatvorenom i 68 na terasama, te 72 mjesta u pizzeriji u zatvorenom i 36 na terasama. Ukupni kapacitet je 1.200 obroka dnevno. A dobrim turističkim rezultatima, i godini u kojoj je Pula dosegla brojku od 1,6 milijuna noćenja zasigurno će pridonijeti i upisivanje Pule u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji Light Postcard fotografija jer je snimljen najveći ljudski svjetlosni znak u Areni. (G. ROJNIĆ i S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter