Po kotlinama središnje Istre jutros do -17°C!

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Val hladnog vremena i dalje se nastavlja, tako su u srijedu ujutro u Istri zabilježene najniže jutarnje temperature u posljednjih nekoliko godine. Najhladnije je, kao što u sličnim uvjetima može očekivati bilo je u Ivolima nadaleko Pazina gdje je, prema podacima Istrameta, izmjereno -14,2°C, dok je u samom gradu Pazinu bilo -13,6°C.

Prema neslužbenim mjerenjima, na pojedinim mrazištima temperatura zraka zacijelo je bilo i pokoji stupanj Celzija ispod spomenutih vrijednosti moguće i do -17°C. Prema agrometeorološkim postajama u Žužićima i Finidi (Tinjan) koje se inače ne nalaze na odveć hladnim mikrolokacijama zabilježile su -14°C, odnosno -15,3°C.

Iznimno hladno jutro osvanulo je i duž cijele istarske obale, a pri tomu je najhladnije bilo na sjeverozapadu poluotoka. U Dajli i Umagu izmjereno je čak -10°C, a hladnih -7°C zabilježeno je u Rovinju. Slične vrijednosti izmjerene su i na pulskom području.

Sutra pretežno oblačno

Meteorolozi za četvrtak predviđaju pretežno oblačno vrijeme uz poslijepodnevni porast naoblake. Prve oborine mogle bi stići sredinom dana i najranije na riječkom području. U gorju će padati snijeg, a u nižim predjelima susnježica koja će prijeći na kišu. U noći slijedi daljnje podizanje snježne granice na oko 1,200 metara nadmorske visine, a zapuhat će slabo, na Kvarneru umjereno jugo. Krajem dana jugo će dodatno ojačati te će na otvorenom moru imati olujne udare. Minimalne jutarnje temperature kretat će se od -7 do 0°C, a maksimalne dnevne između 4 i 7°C.

U petak se očekuje nastavak oblačnog vremena uz češću kišu, a u višem gorju snijeg, čiji pokrivač može narasti do 50-ak centimetara. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, kasno navečer okrenut će na umjeren i jak sjeverozapadnjak uz pad temperature zraka što će utjecati na naglo spuštanje snježne granice do 250 metara nadmorske visine, tako da malo snijega na kraju oborina može pasti u središnjoj Istri i u riječkom zaleđu. Temperature zraka bit će ujednačene i kretat će se između 6 °C u unutrašnjosti Istre i 10°C uz obalu. (M. RIMANIĆ)

 

Najniže temperature u Istri, prema Istrametu, 11. siječnja 2017. bile su:

Ivoli (Pazin) -14.2 °C

Pazin (Kolodvorska) -13.6 °C

Cerovlje -13.2 °C

Učka (Poklon)-12.4 °C

Livade -12.1 °C

Stari Pazin -11.2  °C

Umag, Gornji Picudo -11.1 °C

Rogovići (Pazin) -10.8 °C

Lindar -10.7 °C

Žužići -10.4 °C

Muntrilj -10.2 °C

Pula Aerodnom -10.0 °C

Baderna -9.5 °C

Buzet Sveti Ivan -8.9 °C

Kanfanar  -8.9 °C

Grožnjan -8.5 °C

Višnjan -8.1 °C

Lanišće -7.7 °C

Labin Fortica -7.2 °C

Poreč -6.7 °C

Novigrad -6.2 °C

Pula Stoja -4.1 °C


Podijeli: Facebook Twiter