Plesno propitivanje Ustava RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trinaesto izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta ponovno je predstavilo izuzetno zanimljive i kvalitetne, žanrovski razlicite predstave. Drugu je vecer festivala zasigurno obilježila premijerna izvedba "Ustava Republike" u izvedbi Ive Horvat. Zbog hladnoce i straha od kiše vecer je ipak bila nešto slabije posjecena, no pravi su zaljubljenici uspjeli doživjeti suvremeni ples i njegove poruke. Na gradskom je trgu koreografija belgijske Kompanije Wazolov

- "De pied ferme" ponovno otvorila plesni program, a posjetitelji su nakon predstave gradski trg zamijenili zidinama Kaštela Grimani. Nakon pocetnih kratkotrajnih tehnickih poteškoca, publici su se predstavili izuzetno zanimljivi portugalski plesaci skupine Tok`Art s koreografijom "Nikad ne znaš kako ce se stvari posložiti".

Umjetnicki voditelj kompanije Andre Mesquita ovu koreografiju temelji na knjizi Davida Brooksa "Društvena životinja", a ono što ga je nadahnulo jest vjera u intuiciju i osjecaje. Šestoro plesaca otkrivalo je virtuoznost u kretnji, a valja istaknuti i pomalo mracnu i agresivnu glazbu, savršeno ugodenu s kretnjama umjetnika. Izuzetnu spremnost plesaca dodatno je naglasila jednostavna scenografija.

Nakon portugalske koreografije publika je dobro ispunila Ložu gdje je premijerno prikazana predstava "Ustav Republike" autorice Katarine ?urdevic u izvedbi Ive Ivancice Horvat. Ovaj je performance dio festivalskog rezidencijalnog programa, a razvijan je i završen tijekom boravka Katarine i Ive u Art centru Svetvincenat, u sklopu projekta "Plešem u Istri".

Efektan pocetak u kojem se nago i zlostavljano tijelo pokušava uzdici, uvodi nas u predstavu o malom covjeku koji cita Ustav RH i u njemu traži smisao. Medutim, kroz skrivene pojmove Ustava projiciranom na zidu Lože, pronalazi se radikalni nesmisao. Kreativna predstava u produkciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika "PULS" više je puta izazvala smijeh publike, no i navela na propitivanje ovako krute instance poput Ustava.

Subotnja je vecer izazvala oduševljenje ljubitelja plesa u Svetvincentu te pokazala koliko je pojam suvremenog plesa zapravo širok i uzbudljiv. (Napisala i snimila Ana PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter