Plavi baloni u znak svjesnosti o autizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Udruge za autizam Istra, u subotu ujutro je na Trgu Portarata obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Kao i proteklih sedam godina, u zrak su pušteni plavi baloni, u znak svjesnosti o postojanju osoba s autizmom u svijetu, Hrvatskoj, Istri i Puli.

Ovogodišnje obilježavanje proteklo je pod motom "Autizam! Stop diskriminaciji", a organizirano je uz podršku Grada Pule u okviru projekta "Pula-zdravi grad". Promotivne aktivnosti na Portarati su održane uz predstavnike Grada Pule, Istarske županije, volontera, a podršku su dali i članovi plesne skupine "Sense&Dance", Odreda izvođača pomoraca Uljanik, breakdance Studija AB Original, Udruge ljubitelja fotografije "Format" i tvrtke "Zemlja zabave".

Predsjednica Udruge za autizam Istra, Evguenia Tranfić istaknula je ovim povodom kako se misli na diskriminaciju u bitnim stvarima.

- Naime, pod motom "Autizam! - Stop diskriminaciji" želi se postići da djeca s autističnim spektrom imaju poput ostale djece primjeren predškolski odgoj, redovno školovanje uz manji broj učenika u razredima, osobnog asistenta te individualizirani ili prilagođeni program. Goruće je pitanje i što s osobama s autizmom nakon navršene 21. godine života. Osobe s autizmom trebale bi imati pravo na zaposlenje, a nemaju ga, kao ni uvjeta. Sve je dobro dok su roditelji živi i zdravi, a kada više nisu u moći skrbiti, osobe s autizmom završavaju u psihijatrijskim bolnicama i domovima za starije osobe, što nije rješenje jer takve ustanove nisu njima prilagođene, istaknula je Evguenia Tranfić te navela podatak kako svjetski trendovi ukazuju na sve učestaliju pojavnost autizma. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter