Pjongjang objavio da ulazi u "ratno stanje" s Jugom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna je Koreja objavila u subotu da ulazi u "ratno stanje" s Južnom Korejom, produbivši time eskalaciju zapjenjene retorike prema Seulu i Washingtonu, iako na terenu i dalje ništa ne upućuje na to da ozbiljno misli.

Dvije su Koreje tehnički u ratu već šest desetljeća, otkako je samo sporazumom o prekidu vatre završen Korejski rat 1953. godine. Unatoč brojnim prijetnjama sjevernokorejskih čelnika zadnjih dana, malo tko vidi ikakvu naznaku da Pjongjang stvarno namjerava pokrenuti potpuni rat i tako riskirati gotovo siguran poraz.

"Od sada nadalje, odnosi Sjevera i Juga ulaze u stanje rata i sva pitanja u odnosima tretirat će se sukladno tome", objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA, pozvavši se na zajedničko priopćenje sjevernokorejske vlade, vladajuće partije i ostalih organizacija.

Na terenu nema znakova nikakvih neuobičajenih vojnih aktivnosti ili bilo čega drugog što bi sugeriralo da postoji prijetnja agresije na Jug, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Sjeverna Koreja od početka ožujka gotovo svakodnevno prijeti napadom na Južnu i na američke vojne baze. Povod je uvođenje novih sankcija UN-a Pjongjangu zbog nuklearnog testa i redovne vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Jedna od indikacija da Sjeverna Koreja i ovaj put blefira nesmetani je rad zajedničkog korejskog industrijskog postrojenja u Kaesongu.

Taj je kompleks smješten neposredno uz granicu na teritoriju Sjeverne Koreje, ali u njemu rade Korejci s obje strane granice. Taj zajednički kompleks dvije su države otvorile 2002., u vrijeme razmjerno dobrih međusobnih odnosa, kao dobar primjer suradnje. Južnoj Koreji u interesu je bila, i danas je, iznimno jeftina radna snaga sa sjevera, a Pjongjangu je to prilika da se domogne većih količina toliko potrebne čvrste valute.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je na izvanrednoj sjednici vlade održanoj u petak zapovjedio da se sjevernokorejski raketni sustavi stave u stanje pripravnosti za napad na vojne baze SAD-a u Južnoj Koreji i na Pacifiku. Povod su bili letovi američkih nuklearnih bombardera B-2 nad Južnom Korejom dan prije.

Američki su dužnosnici kazali da su B-2 bili u "diplomatskoj" misiji kako bi Washington svojim saveznicima u Seulu i Tokiju pokazao da neće biti ostavljeni na cjedilu i usput pokazao Pjongjangu tko je u njihovom odnosu prava vojna sila. No, nema nikakvih garancija sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ispravno shvatio poruku.

Južnokorejska vlada odbacila je novu sjevernokorejsku izjavu, priopćivši da se nije dogodilo ništa novo što bi uzrokovalo veću zabrinutost. Južnokorejci su i u subotu nastavili sa svojim rutinskim svakodnevnim aktivnostima, kao što rade cijeli ožujak iako su pod stalnim verbalnim prijetnjama sa Sjevera. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter