Pjongjang: lansiranje rakete "uspješno"; iz svijeta osude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja ustvrdila je u nedjelju da je uspješno postavila u orbitu satelit raketom dugog dometa, a iz svijeta stižu osude tog balističkog testiranja kojim je izolirana komunistička zemlja prekršila UN-ove sankcije o čemu će na izvanrednoj sjednici raspravljati Vijeće sigurnosti.

Sjeverna Koreja ispalila je raketu sa svojeg sjeverozapadnog lansirnog mjesta Dongchang-ri  u nedjelju u 9.30 sati po mjesnom vremenu.

Voditeljica službene sjevernokorejske televizija najavila je da je ispaljivanje rakete osobno odobrio sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un što je "omogućilo da uspješno u orbitu postavimo naš satelit za promatranje Zemlje Kwangmyong 4".

Hitna sjednica UN-a

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je od Sjeverne Koreje da "prekine svoje provokativno djelovanje". U priopćenju Ban ocjenjuje "vrijednim dubokog žaljenja" lansiranje koje po njemu krši rezolucije UN-a te "ponavlja apel Sjevernoj Koreji da prekine provokativne aktivnosti i poštuje preuzete međunarodne obveze".

Glavni tajnik UN-a ističe "svoju spremnost da radi sa svim stranama na smirivanju tenzija i provjerljivom smanjenju nuklearnog naoružanja na korejskom poluotoku".

Vijeće sigurnosti UN-a održat će izvanrednu sjednicu zbog sjevernokorejskog lansiranja rakete dugog dometa, priopćilo je u nedjelju južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova. Južna Koreja, Sjedinjene Države i Japan zajedno su zatražile hitno sazivanje sjednice Vijeća.

"Trebala bi se održati u New Yorku u nedjelju u 11 sati po lokalnom vremenu", priopćilo je ministarstvo.

Vijeće od 15 članova od ranije priprema rezoluciju kojom želi kazniti Sjevernu Koreju zbog nuklearnog testa 6. siječnja.

Osude iz svijeta

Južnokorejski i američki dužnosnici obrane odlučili su otvoriti službene pregovore o raspoređivanju na Korejskom poluotoku američkog sustava proturaketne obrane kojemu se Peking oštro suprotstavlja, objavilo je u nedjelju južnokorejsko ministarstvo obrane.

"Odlučeno je da se službeno otvore pregovori o mogućnosti raspoređivanja sustava THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) u okviru napora oko jačanja proturaketne obrane saveza J. Koreja/SAD", izjavio je Ryu Je-Seung, visoki dužnosnik južnokorejskog ministarstva obrane.

Sjedinjene Države obećale su da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi obranile sebe i svoje saveznike i upozorile na ozbiljne posljedice za Pjongjang.

"Sjevernokorejsko lansiranje korištenjem balističke raketne tehnologije ... predstavlja još jedno destabilizirajuće i provokativno djelovanje te očito kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekla je američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice u priopćenju.

"SAD je predan  sigurnosti  saveznika u regiji  i poduzet ćemo sve potrebne korake kako bismo obranili sebe i svoje saveznike  i odgovorili na sjevernokorejske provokacije. Pozivamo međunarodnu zajednicu da stane zajedno i pokaže Sjevernoj Koreji da njezine nepromišljene radnje moraju imati ozbiljne posljedice ", kazala je Rice.

Lansiranje sjevernokorejske rakete dugog dometa "je neoprostiv provokativan čin", rekla je južnokorejska predsjednica i pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da brzo donese stroge sankcije susjednoj zemlji. Park je ustvrdila da vlada u Pjongjangu pokušava ojačati svoje sposobnosti samo kako bi održala svoj režim. Komunistička Sjeverna Koreja jedna je od najizoliranijih zemalja u svijetu i njezin je glavni partner Kina, koja je također "izrazila je žaljenje".

Pjongjang "ima pravo na mirnodopsko korištenje svemira, ali to pravo ograničavaju odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a" i Kina "izražava svoje žaljenje", rekla je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova na internetskoj stranici ministarstva.

Japanski premijer Shinzo Abe osudio je sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa usprkos upozorenjima međunarodne zajednice. To je lansiranje "apsolutno nedopustivo", kazao je Abe novinarima ocjenjujući da se radi o "čistom kršenju" rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Japan nije pokušao srušiti raketu koju je u nedjelju lansirala Sjeverna Koreja iako je ona preletjela preko južnog japanskog okruga Okinawa, prenijela je javna televizija NHK.

Rusija je u nedjelju osudila lansiranje nazvavši ga "vrlo štetnim" za regionalnu sigurnost, uključujući sigurnost Pjongjanga. "Očito je da takve radnje vode k ozbiljnom pogoršanju stanja na Korejskom poluotoku i sjeveroistočnoj Aziji u cjelini i vrlo su štetne za sigurnost zemalja u regiji, posebice i prvenstveno za samu Sjevernu Koreju", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Sjevernokorejski nuklearni i balistički program

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja testirala je četvrti put u svojoj povijesti nuklearnu napravu, iako su Sjedinjene Američke Države i druge vlade izrazile sumnju u njezine tvrdnje da je testirala hidrogensku bombu.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja radi na malim nuklearnim bojnim glavama koje se mogu montirati na rakete, ali mnogi stručnjaci tvrde da je još daleko od usavršavanja te tehnologije.

Dosad je pokazala dvije verzije balističkih raketa nalik tipu koji može dosegnuti  Zapadnu obalu SAD-a , ali nema dokaza da je takve rakete testirala.

Izolirana Sjeverna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo nastaviti sa svojim svemirskim programom.  Međutim, to joj je zabranjeno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje joj zabranjuju korištenje balističke raketne tehnologije.

Posljednji put lansirala je raketu dugog dometa u prosincu 2012. godine, poslavši u orbitu predmet koji je opisala kao  komunikacijski satelit. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter