Pitanje naivnosti i nevinosti

S predstavljanja knjige (N. LAZAREVIĆ)
S predstavljanja knjige (N. LAZAREVIĆ)

Novi roman Elvira Tominića "Crni pastuh" predstavljen je u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u četvrtak navečer.

O knjizi su uz autora govorili prof. dr. Ivan Jurković, Marlena Matić, profesorica hrvatskog jezika i povijesti, Biljana Ivković, učiteljica razredne nastave, a posebna gošća bila je Tea Tidić, glazbenica i novinarka/urednica Glasa Istre, koja se pobrinula za glazbeni intermezzo.

Prof. Jurković, koji se osvrnuo na jednu od tema romana - spolnost kroz povijesne činjenice i konotacije, s posebnim osvrtom na srednji vijek, kazao je da je autor, po struci profesor hrvatskog jezika i povijesti, bio njegov student te da mu je ponudio mjesto asistenta, što je Tominić odbio. Sada mu je posebna čast biti na predstavljanju njegove knjige.

Marlena Matić, koja je radila neko vrijeme i kao knjižničarka, kazala je da je u tom romanu seksualna konotacija samo mali dio cjelokupne radnje, tu ima i elemenata pulske stvarnosti i prošlosti, ali i pitanje međuljudskih odnosa te onih unutar obitelji, kao i pitanje naivnosti i nevinosti. Jaz između supružnika, nezadovoljstvo poslom i kolegama, težak odnos s djecom, kompleksni odnosi unutar obitelji - sve je to dio fabule ovoga romana koji se vrlo lako čita.

Dijelove iz romana čitala je učiteljica razredne nastave Biljana Ivković, taKo da su prisutni mogli vidjeti o čemu se to radi..

- Kada sam upisao fakultet, učinio sam to jer volim književnost. No, da mi je profesor Jurković još dvije godine predavao povijest, zasigurno bih postao povjesničar, jer su mi se jako svidjela njegova predavanja. Posebno mi je značajan i susret s tadašnjom knjižničarkom Marlenom Matić, koja mi je preporučila puno knjiga, i koja je vrhunska knjižničarka. Taj je roman dio jedne pulske trilogije, a kada sam počeo pisati, nisam znao da će to biti trilogija. Treći roman će biti objavljen u narednih godinu dana, a pišem i četvrti roman - koji je drukčiji, roman ceste. Nisam toliki ekspert za glazbu, ali pišem romane kao trodijelne Bachove koncerte, a tu usput dolazi i do usporedbe s godišnjim dobima, kazao je Tominić koji veli da inspiraciju pronalazi i šetnjama Lungomareom. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter