Pitanje granice mora se riješiti na drugim instancama

I Damir Kajin je podržao izlazak iz sporazuma (Damjan Tadić/CROPIX)
I Damir Kajin je podržao izlazak iz sporazuma (Damjan Tadić/CROPIX)

Na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora, na kojoj se raspravljalo o raskidu arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, govorili su i saborski zastupnici iz Istarske županije. "Nama u Istri, te nama kao regionalnoj stranci koja dolazi iz Istre, to pitanje je izuzetno bitno zbog naših ljudi koji tamo žive, zbog naših ribara kojima more u toj vali znači život, zbog njihove stoljetne tradicije i upravo je zato potrebno da se sačuva interes tih ljudi, da se sačuva interes Istre i Hrvatske i da se granica na koju se ovaj arbitražni sporazum odnosi odredi na jedan pravedan i, po definiranoj proceduri, određeni način", rekao je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Valter Boljunčić.

Jedini izlaz - raskid

"Smatramo da je, upravo zbog činjenica koje su se javile, jedini izlaz raskid arbitražnog ugovora te da se principijelno držeći prava i, prije svega, međunarodnog pomorskog prava, pitanje granice mora riješiti na drugim instancama. To su prije svega možda Sud za pomorsko pravo u Hamburgu, odnosno Sud za međunarodno pravo u Haagu. Ako je slovenska vlada već imenovala predsjednika suda u Haagu za arbitra, onda bi mogli pristati i na to da Međunarodni sud pravde u Haagu za kopno, odnosno za pomorsko pravo u Hamburgu bude taj sud koji bi trebao odrediti granicu. Ti sudovi upravo su i formirani na način da se riješe prijepori oko graničnih sporazuma između država," rekao je u sabornici Valter Boljunčić i dodao kako će "klub IDS-a tražiti od Vlade da se pristupi postupku raskida ugovora."

Graditi susjedske odnose

"Mi danas trebamo ispraviti štetu koja je Istri i Hrvatskoj načinjena parafiranim sporazumom Račan-Drnovšek, ali to je teško ispraviti. Sramota je što Istarska županija nije uopće raspravljala o granici", naglasio je nezavisni zastupnik Damir Kajin, rekavši da on živi uz granicu sa Slovenijom, te da "najbolje u Saboru poznaje tu problematiku." Kajin se, uz poruku da bi "bratu Slovenci krv dao, ali zemlju ne", složio da "Hrvatska mora po načelima međunarodnog prava izaći iz sporazuma."

"Dobro bi bilo rasvijetliti Churchilovu izreku kako 'ne postoje naši stalni prijatelji i stalni neprijatelji, nego samo naši stalni interesi.' Ako krenemo s te pozicije, prestat ćemo koristiti riječ 'dobrosusjedski odnosi' i početi graditi susjedske odnose i štiti svoje interese," naglasio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, podsjetivši kako on nije, zajedno s devetoro drugih zastupnika, glasao u parlamentu za usvajanje sporazuma o arbitraži sa Slovenijom 2009. godine.

"Ima tu ljubomore, teritorijalnih pretenzija i zločestoće. Nisu susjedski odnosi idilični ni na osobnoj, ni na državnoj razini. Ali, uz negativnu stranu imaju i pozitivnu, poput solidarnosti u nevolji i radu na zajedničkim projektima," rekao je zastupnik Hrelja te zaključio kako klub zastupnika HSU-a "u potpunosti podržava zaključak o izlasku iz arbitraže." (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter