Peđa Grbin pod istragom zbog poslova prokurista

Pokretanje istrage izazvano je anonimnom prijavom povjerenstvu - Peđa Grbin (Bruno Konjević/CROPIX)
Pokretanje istrage izazvano je anonimnom prijavom povjerenstvu - Peđa Grbin (Bruno Konjević/CROPIX)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je istragu li Peđa Grbin bio u nedozvoljenom položaju kada je istodobno bio prokurist jednog trgovačkog društva i saborski zastupnik SDP-a. Pokretanje istrage izazvano je anonimnom prijavom povjerenstvu, koje je na sjednici u petak odlučilo kako treba ispitati je li u slučaju Peđe Grbina došlo do kršenja propisa, a o čemu će se i on sam očitovati.

"Ne mogu govoriti imena - o kojem se trgovačkom društvu radi i s kojim ljudima sam surađivao, jer je riječ o odvjetničkoj tajni," napominje Peđa Grbin, te dodaje: "Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv mene zbog kršenja odredbi iz članka 14. Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer sam u isto vrijeme kada sam bio saborski zastupnik obnašao upravljačke poslove u trgovačkim društvima ili poslovnim subjektima. Pitanje je jesam li prekršio tu odredbu zakona jer sam bio upisan kao prokurist jednog trgovačkog društva, a prokurist nije član uprave, nego punomoćnik."

Ostao upisan

"Predmetno trgovačko društvo osnovano je 2010. godine, kada sam radio kao odvjetnik, ali ono nikad nije počelo s radom jer je poslovni poduhvat zbog kojeg je osnovano propao. Ostao sam upisan kao prokurist, iako sam 2012. rješenjem Odvjetničke komore prestao biti odvjetnik, dok kao prokurist nisam mogao zatražiti upis u sudski registar, niti sam mogao tražiti opoziv prokure. To čine članovi društva, koji to nisu načinili, pa sam ostao upisan do 2014. godine kada ga je Porezna uprava izbrisala iz registra", objašnjava Grbin.

Zbog nastale situacije, Grbin bi mogao biti kažnjen. "Moguće je da me oslobode, moguće je da me kazne, tu nema niti jedne stvari koja nije poznata javnosti. Pitanje je jesam li trebao upisati prokuru u svoju imovinsku karticu, iako je to već bilo javno poznato iz sudskog registra," kaže Grbin.

Zanimljivo je kako je SDP-ov zastupnik nekoliko puta osobno pokretao slučajeve pred povjerenstvom, poput nedavnog za Olega Butkovića, ministra prometa ili Božu Petrova, predsjednika Hrvatskog sabora. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter