Pazinci proslavili 81. rođendan Elvisa Presleya

Marilyn Monroe i Elvis Presleya uz rođendansku tortu (M. RIMANIĆ)
Marilyn Monroe i Elvis Presleya uz rođendansku tortu (M. RIMANIĆ)

Pazinci već nekoliko godina za redom u caffe baru "Epolon" u Spomen domu slave rođendan Elvisa Presleya. Najveća zasluga za ovu zanimljivu, raspjevanu i rasplesanu rođendansku proslavu pripada Željku Šperandi, vrsnom imitatoru Elvisa Presleya, kralja rock'n'rolla, rođenog 8. siječnja 1935. u Memphisu. Zahvaljujući Šperandi i njegovom "Sweet home bandu" štovatelji Presleyeve glazbe mogli su i ove godine uživati u pjesmama čiji sjaj ne blijedi već više od pola stoljeća.

Zapravo prošlo je čak šest desetljeća otkako je Elvis 1956. objavio svoju veliku uspješnicu "Love Me Tender" s kojom je Šperadna otvorio ovogodišnji rođendanski dio nastupa. Slijedile su potom mnoge sjajne pjesme koje su obilježile ne samo slavnu Presleyevu karijeru već i popularnu kulturu sredine 20. stoljeća, koja je bez "The Kinga", kako su zvali Presleya nezamisliva.

Stoga je i razumljivo što i danas, nakon 39 godina po njegovoj smrti, Elvis ima toliko mnogo poklonika, ali i imitatora koji njegov lik nastoje zadržati u kolektivnom sjećanju. Željko Šperanda, jedan je od onih koji svojim "Elvis show" programom uz Presleyeve uspješnice publici nudi glazbeno jedinstveno putovanje u prošlost, u vrijeme drugačije glazbe, drugačije zabave i drugačijeg načina druženja. Upravo zato na proslavu Elvisova rođendana dolaze ljudi željni plesne glazbe, ali i dame odjevene u retro stilu, a ove se godine u Spomen domu među njima našla i Marilyn Monroe, koja je s Elvisom razrezala rođendansku tortu.

U programu koji je prethodio "Elvis showu", "Sweet home band" izvodio je disko hitove iz 70-ih, a nakon rezanja torte u kojoj su uživali mnogi sudionici proslave Elvisova rođendana, program je nastavljen domaćim uspješnicama iz istog razdoblja. Naime, bio je to i svojevrstan uvod u "Retro Pazin festival" kojeg Šperanda organizira naredne subote, kada će cijeli dan cjeli Spomen dom odisati nekim drugim vremenima. Vremenima kada se plesalo i pjevalo, kada se u kavanama družilo bez takozvanih "pametnih telefona", ekrana s glazbenim programima i interneta.

To je duh vremena koji Šperanda barem na jedan dan želi oživjeti, a proslava Elvisova rođendana samo je djeličak tog vremena u koje će se Pazin vratiti naredne subote. Stoga svi štovatelji retro stila koji su propustili Elvisov rođendan mogu to nadoknaditi na "Retro Pazin festivalu" na kojem će se naći obilje dobre glazbe, ali i veliki broj nezaboravnih uspješnica Elvisa Presleya. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter