Pazin: Ambalažirane vizualizacije u LG galeriji

Izložba u pazinskoj LG galeriji (M. RIMANIĆ)
Izložba u pazinskoj LG galeriji (M. RIMANIĆ)

U LG galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin otvorna je izložba polaznika grafičke radionice koju je vodio multimedijalni umjetnik Noel Šuran. "Ova je izložba ujedno i konceptualni projekt jer pored likovnosti progovara i o trenutku sadašnjice", rekao je predstavljajući izložbu Eugen Borkovsky. Projekt je započeo prije devet mjeseci kada je Šuran polaznike radionice, a to su: Đanina Anić, Davorka Belac, Marko Cerovac, Enco Erdfeld, Davorka Flego, Romina Gašprotić, Giuliana Gortan, Ivan Hekić, Biserka Jurčić, Irina Kivela Ukotić, Ana Krajcar, Jana Prević Finderle i Nada Putinja, naveo na vizualno razmišljanje.

Izložbeni prostor polaznici radionice napunili su velikim kartonskim kutijama u koje su izložili svoje grafike. Na taj je način svaki polaznik dobio svoj prostor, svoju malu izložbu koja se može pogledati kroz "špijunku" na kutiji ili izravno kad se odmakne pokrov kutije. Iz ovog koncepta proizlazi i naziv izložbe "Ambalažirane vizualizacije" u kojoj svaka kutija nosi po jedan autorski izgovor.

"Uz uloženu energiju autora primjetna je strukovna sposobnost i kreativnost voditelja", rekao je Borkovsky. Dodao je da Šuran prilazi prezentaciji tako da potiče znatiželju promatrača, a u ovom kontekstu kutije su uvedene u galeriju, a galerija u kutije. "Ova oprema prostora čini snažan znak uobičajenoj prezentaciji, a ideju 'ukutijavanja' može se doživjeti kao izoliranost pojedinca usred čopora, skučenog zbog nametnutih obaveza, nasilno uguravanje u nacionalne ili vjerske okvire. Izvlačenje kutijastog oblika iz memorije asocira egzistencijalnim memorijama: kutija-škola, kutija-televizor, kutija-stan, da bismo završili također u kutiji-kovčegu", naglasio je Borkovsky. Izložba "Ambalažirane vizualizacije održava" se pod pokroviteljstvom Grada Pazina a može se razgledati do 28. rujna. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter