Parenzana Canondale: Janu Jobaneku kultna utrka

Iz Vižinade je krenulo 300-njak biciklista (Snimila Jelena PREKALJ)
Iz Vižinade je krenulo 300-njak biciklista (Snimila Jelena PREKALJ)

Na uvodnoj dvodnevnoj međunarodnoj brdsko-biciklističkoj utrci OL Istria MTB tour u ukupnom je poretku s manje od dvije sekunde zaostatka gledao u leđa pobjedniku, Rusu Alekseju Medvedevu.

No, zato je jučer Čeh Jan Jobanek slavio na daleko važnijoj utrci, 16. mountainbike maratonu, legendarnoj Parenzani Cannondale, utrci iz službenog kalendara svjetske biciklističke organizacije (UCI) što se tradicionalno vozila sa startom i ciljem u Vižinadi, koju Medvedev nije uspio odvoziti do kraja.

Na stazi Classic dužine 77 kilometara Jobanek je s vremenom 3:22.38 sati slavio s nešto više od četiri minute prednosti pred sunarodnjakom Michalom Kanerom, te gotovo sedam minuta prednosti pred ikonom Parenzane, Austrijancem Heinzom Verbnjakom.

Najbolji hrvatski biciklist u kategoriji elite bio je Đani Simčić iz zagrebačkog Tuškanca na odličnom sedmom mjestu s 18 i pol minuta zaostatka za pobjednikom, dok je najbolji Istranin i Simčićev klupski kolega Sanjin Sirotić zauzeo 19. mjesto s više od sat i deset minuta zaostatka za pobjednikom.

Iz redova Tuškanca dolazi i apsolutno najbolja biciklistkinja na utrci, također Istranka Andrea Kiršić koja je u ženskoj konkurenciji slavila s rezultatom 4:19.40 sati. Andrein klupski kolega Paolo Rigo bio je treći u konkurenciji juniora na stazi Small dužine 54 kilometra, dok su Sandi Bažon i Marko Bertetić iz pazinske Istre bila dvojica najuspješnijih kadeta na istoj stazi.

Na ovogodišnjoj Parenzani startalo je 300-tinjak, a uspješno je završilo oko 240 biciklistkinja i biciklista iz desetak zemalja. (Kristijan KLARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter