Padaju cijene istarskih nekretnina

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Na tržištu nekretnina zadnjih se godina nije previše talasalo - ne može se reći da se nije ništa prodavalo, no daleko je to od onih dobrih, pretkriznih vremena kada su graditelji, trgovci i svi drugi u lancu izgradnje i prodaje nekretnina dobro omastili brk. Kakva je situacija bila u 2012., što se i kako prodavalo, tko je i je li uopće kupovao upitali smo nekoliko istarskih trgovaca nekretninama. Svi su nam potvrdili da je cijena nekretnina lani pala; neki gotovo da nemaju posla, a drugi se, začudo, još ne žale.

Jedan od njih je Oriano Ricchiuto, suvlasnik pulske agencije za nekretnine Immobilia, koji kaže da su cijene nekretnina od početka 2012. do konca godine pale za deset do 30 posto.

- No, ne osjećamo da radimo manje. Dugo smo na tržištu, cijene se kreću svakako, ali mogu reći da su tražene cijene uvijek 10 do 20 posto niže od prodajnih. U Puli se stanovi u staroj novogradnji mogu naći već po 800, 1.000 eura. Novogradnja je, međutim, atraktivnija i traženija. U zadnje vrijeme puno mladih kupuje na kredit, a kada već kupuju, ne žele nešto staro, nego potpuno novo. Tu se pak cijene kreću od 1.300 do 2.000 eura po kvadratu. Stanovi po 2.000 eura uvijek drže tu cijenu jer je riječ o kvalitetnim objektima namijenjenim posebnoj klijenteli, s garažama, liftovima, dobrom izolacijom. Međutim, stanovi koji su koštali po 1.350 ili 1.500 pali su za oko 150 eura po kvadratu, objašnjava Ricchiuto.

Kaže da su najviše padale cijene stanova čiji su investitori gradili uz pomoć kredita.

- Kada se mjesec ili dva ne bi ništa prodalo, dali bi jači popust, a kada bi namirili ratu kredita, opet bi podigli cijene. Nove zgrade se relativno brzo prodaju. Osjeti se da je prodaja slabija, ali nije strašno, kriza je malo preuveličana; radi se malo manje nego prije pet godina, ali se ipak radi, kaže Ricchiuto.

S kućama je pak druga priča. Naš sugovornik objašnjava da domaći nemaju novca za takve nekretnine te da ih kuće ni ne zanimaju. Mnogi prodaju kuću i okućnicu da bi kupili veliki stan u nekoj elitnoj zgradi. Kuće na području južne Istre uglavnom kupuju stranci, pretežito Rusi, i to prvi ili drugi red do mora. Najtraženiji su Pješčana Uvala i Premantura.

Stanovi se u Premanturi nude po 2.000 eura, a kuće ne idu po kvadratu, jer tu ima više faktora koji određuju cijenu; neki od njih su blizina mora ili veličina okućnice.

Tako, recimo, kuća od sto kvadrata do mora s 500 kvadrata okućnice može koštati milijun eura, a ako je u trećem redu do mora, cijena je upola manja. No, ispod 400 tisuća eura teško je išta pronaći. Kada je riječ o mjestima kao što su Jadreški, kuća se može naći već po sto ili 150 tisuća eura. Cijena im je pala zato što se slabo prodaju: neke su u oglasu po nekoliko godina i ako ne nađu kupca, vlasnik svako toliko snizi cijenu. (piše M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter