Otvoreni 5. dani srpske kulture u Istri

Visoki gosti na otvaranju petih Dana srpske kulture u Istri (M. ANGELINI)
Visoki gosti na otvaranju petih Dana srpske kulture u Istri (M. ANGELINI)

Peti Dani srpske kulture u Istri otvoreni su danas u Galeriji Vincent od Kastva u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula. Uz otvaranje izložbe slika skupine autorica održano je i podsjećanje na najveću srpsku pjesnikinju Desanku Maksimović kojoj je posvećena i ovogodišnja manifestacija.

Na izložbi su radove predstavile Slavica Erdeljanović-Curk, Tatjana Nikolajević-Veselinov, Jasna Višnjić, Bobana Stošić i Jasmina Cerović. Književni program "Desanki u čast" vodili su književnik Vladimir Blagojević i glumica Milena Mirković koja je govorila stihove Desanke Maksimović.

- Ono što mijenja granice koje politika uspostavlja radi svojih interesa je sasvim sigurno kultura. Ona prelazi granice. Vi ste obilato prešli granice radeći ovaj posao i organizirajući Dane srpske kulture, poručio je organizatorima i svim prisutnima Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća. Uz to se i našalio kazavši: "Sreća vaša da ne morate uvoditi ćirilicu…", da bi nakon kratke pauze, vjerojatno potaknut komentarom iz publike, nastavio "ali vjerujem da u Istri to ne bi bio problem".

- Ovo je održavanje identiteta jednog naroda. Ulaganje u kulturu je održavanje samog identiteta, konstatirao je Rastko Janković, zamjenik direktora Uredu za suradnju s dijasporom i Srbe u regiji i predstavnik Vlade Republike Srbije.

Svečanom otvorenju prisustvovali su generalni konzul RS u Rijeci Zoran Popović, gradonačelnik Stare Pazove Đorđe Radinović, gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je kazao da su Pula i Istra jedni od simbola tolerancije zato jer "mi naprosto tako živimo". U ime organizatora prisutne su pozdravili Milan Rašula i Miomir Jeremić.

Dane srpske kulture u Istri organiziraju Koordinacija Srba u Istri, Zajednica Srba Istra iz Pule i Srpsko narodno vijeće.(M. RADIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter