Otvorene prijave za Muzičke mostove u Grožnjanu

S jedne od prijašnjih radionica (Arhiva GI)
S jedne od prijašnjih radionica (Arhiva GI)

Muzički mostovi - 2. međunarodno gitarističko natjecanje i radionica održat će se pri Međunarodnom kulturnom centru hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu od 10. do 17. lipnja.

Predavači u glazbenoj radionici bit će uvaženi glazbenici i glazbeni pedagozi Danijel Cerović, Goran Perišić, Goran Krivokapić, István Römer i Admir Doçi, a radionica je namijenjena polaznicima osnovnih i srednjih škola te akademija, odnosno od početnika do studenata koji se pripremaju za natjecanja, prijemne ispite za MA ili koncerte s orkestrom.

Radionice će se odvijati na hrvatskom i engleskom jeziku, a program uključuje individualnu nastavu, komorne sastave (duo, trio, kvartet), vježbe za tehničke probleme, čitanje s lista, postupak pisanja transkripcije za gitaru… Cilj je omogućiti gitaristima razvoj tehnike i interpretacije, sudjelovanje u oblikovanju analitičkog i sistematičnog načina vježbanja. Polaznici prije dolaska trebaju pripremiti najmanje dvije skladbe (ili stavka iz cikličnog dijela) različitog kontrastnog karaktera.

Prema propozicijama, natjecanje je omogućeno svim aktivnim sudionicima radionice, a kandidati se mogu natjecati u pet kategorija. Prva kategorija namijenjena je kandidatima rođenim nakon 1. siječnja 2001. godine, druga onima rođenim nakon 1. siječnja 1999. godine, a treća je za kandidate rođene nakon 1. siječnja 1997. godine. U četvrtoj kategoriji natječu se kandidati rođeni nakon 1. siječnja 1995. godine, a peta je kategorija bez dobnog ograničenja.

Završni rok prijave za natjecanje je 10. lipnja, a pobjednike natjecanja očekuju vrijedne nagrade. Prva nagrada je gitara Andreas Kruger, model NG te recitali na IX. međunarodnom Nikšić Guitar Festivalu 2014. i u ciklusu "Grožnjan izvan Grožnjana".

U proteklih 45 godina 24 tisuće mladih i njihovih mentora iz 90 zemalja, sudjelovalo je u aktivnostima Međunarodnog kulturnog centra u Grožnjanu. Osim glazbenika, u programu Centra, svoje mjesto našli su plesači, arhitekti, glumci, skladatelji i brojne udruge mladih. Ovaj Centar je postao međunarodni kulturni laboratorij, centar za učenje i razmjenu iskustava, posvećen promociji vrijednosti Grožnjana, Istre i Hrvatske. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter