Otvorena 6. Booktiga, festival pročitanih knjiga

Arsen Dedić na otvorenju Booktige
Arsen Dedić na otvorenju Booktige

Šesto izdanje Booktige, popularnog porečkog međunarodnog festivala pročitanih knjiga, svečano je otvoreno bogatim cjelovečernjim programom - izložbom fotografija Toše Dapca, pjesničkim susretom s Arsenom Dedićem i koncertom porečkog Big Banda.

Organizator, porečka Gradska knjižnica tako je na zanimljiv i dinamičan način obilježila i nacionalnu Noć knjiga. Centralno mjesto sajma je i ove je godine Trg Marafor u starogradskoj jezgri gdje se okupljaju ljudi različitih profesija i afiniteta, vlasnici antikvarijata iz zemlje i inozemstva, književnici i pjesnici, glumci i publika.

Ove je godine u središte stavljena upravo izložba poznatog hrvatskog fotografa Dapca koja je usmjerena na portrete različitih hrvatskih umjetnika, od književnika, likovnjaka do glumaca. Izložba je otvorena u galeriji Zuccato i bila je prilika za svečano otvorenje sajma, na kojem su publiku pozdravili ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, porečki gradonačelnik Edi Štifanić te kustosica izložbe Marina Benažić.

Odabir portreta na izložbi je zanimljiv, a omogućava nam upoznavanje bogatog Dapčevog opusa u kojemu je više od 200 tisuća negativa u zbirci Arhiva "Tošo Dabac" koja se i danas čuva i obrađuje na istom mjestu na kojemu je ovaj veliki fotograf osnovao svoj atelje.

Nakon otvorenja izložbe publika se preselila u obližnju Gradsku knjižnicu, gdje je gost večeri bio još jedan velikan hrvatske umjetničke scene, skladatelj, pjesnik, aranžer, dirigent i producent Arsen Dedić. Porečanima je predstavio antologijski presjek svojih pjesama te poklonio i nekoliko glazbenih trenutaka.

Booktiga se nastavlja sutra knjižnim sajmom na Trgu Marafor na kojem će se darovati, mijenjati i kupovati pročitane knjige od 10 do 20 sati. Donacijom i kupnjom knjiga građani sudjeluju u humanitarnoj akciji jer će prikupljena sredstva biti utrošena za nabavu pomagala za slijepe i slabovidne osobe u porečkoj knjižnici.

U 14.30 sati održat će se radionica za djecu Knjiga kroz stoljeća, u 17 sati starta folklorna radionica, a u 19 sati u knjižnicu dolazi poznati pisac i novinar Ante Tomić, ovogodišnji dobitnik nagrade Booktiga.  (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter