Otvoren novouređeni ulazni hol Istarskih toplica

Otvoren novouređeni ulazni hol Istarskih toplica (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Otvoren novouređeni ulazni hol Istarskih toplica (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dovršetak prve faze adaptacije ulaznog hola lječilišnog kompleksa u srcu Motovunske šume svečano je obilježen u sklopu proslave 21. godišnjice Istarskih toplica u vlasništvu Miamedice Istre. Povratnik iz Švedske Mirko Kliman prije 21 godinu od porečke Riviere kupio je Istarske toplice, a sada je brojnim investicijama dodao još jednu novu kojom je uređen ulazni hol, recepcija i spojni dio sa prostorom terapije.

Cjeloživotni smještaj

U drugoj fazi, ova se investicija koja je ukupno vrijedna oko pola milijuna eura, a realizirat će se kreditom i vlastitim sredstvima, planira zaokružiti do rujna dovršetkom sustava grijanja i hlađenja s time da je cilj koristiti obnovljive izvore energije.

Vlasnik Istarskih toplica Mirko Kliman najavio je i novi projekt kojim bi u Istarskim toplicama vjerojatno prvi u Hrvatskoj ponudili cjeloživotni smještaj, tzv. life care model, osobama starijim od 55 godina. Za te namjene postojećih 113 soba preuredilo bi se u 40-tak apartmana, a budući korisnici mogli bi koristiti postojeće resurse terapije. Izrađen je idejni projekt, vrijednost investicije je dva milijuna eura, a kandidirala bi se na EU fondove. Kliman je također najavio skorašnje otvaranje Istarske konobe gdje bi gosti mogli uživati u istarskim delicijama. Istarska županija za taj je projekt omogućila povoljnija kreditna sredstva s obzirom sufinancira kamate.

Kandidiranjem projekata na EU fondove u Istarskim toplicama namjeravaju realizirati čitav niz razvojnih projekata, među ostalim uvesti nove metode terapije i dijagnostike, nabavom dijagnostičkih aparata za terapiju, rendgena, denziometra i opreme za dijagnostiku sportaša, a vrijednost investicije procjenjuje se na milijun eura. Isto toliko vrijedan je projekt izgradnje polivalentne dvorane i sportskih objekata. U planu je i iskop postojećeg jezerca i pretvaranje u kupalište, zaštita termalnih izvora i vraćanje nekadašnjeg izgleda kupališta što se procjenjuje na čak pet milijuna eura, a na EU fondove kandidirala bi se i pakirnica fanga, odnosno ljekovitog blata, vrijedna 300.000 eura.

Zdravstveni turzizam

- Zdravstveni turizam je nešto što može produžiti turističku sezonu i cilj nam je biti lider u tom turističkom segmentu Istarske županije, poručio je ravnatelj Lječilišta Vedran Velenik.

- Veseli činjenica da vlasnik Istarskih toplica Mirko Kliman ustraje u investicijama, da se jedine toplice u Istri mogu pohvaliti kvalitetom medicinskog osoblja i da nastoje ići i u pravcu zdravstvenog turizma. Zakonska regulativa ograničavajući je faktor no vjerujem da s obzirom na strategiju razvoja hrvatskog turizma, a gdje je zdravstveni turizam dosta visoko pozicioniran, da će se u narednom razdoblju iznaći načina da se potakne razvoj i tog segmenta turizma, istaknula je pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković. Svečanosti je prisustvovao gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić te predstavnici istarskih udruga umirovljenika. U glazbenom dijelu programa nastupila je vokalna skupina "Vetta" iz Vrha. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter