Otkrivanje raka želuca testiranjem izdaha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brzim i jednostavnim testiranjem izdaha može se otkriti rak želuca, pokazalo je istraživanje kineskih i izraelskih znanstvenika, prenosi BBC.

Istraživanjem koje je obuhvatilo 130 osoba utvrđeno je da je test u 90 posto slučajeva otkrio rak želuca i razlikovao ga od drugih vrsta želučanih smetnji. Od ukupnog broja pacijenata 37 je imalo karcinom želuca, 32 čir na želucu i 61 druge vrste želučanih tegoba. Test je uspio razlikovati i početni stadij od uznapredovale faze raka želuca.

Časopis British Journal of Cancer kaže da bi test mogao revolucionirati i ubrzati način na koji se taj rak dijagnosticira. U ovom trenutku dijagnoza raka želuca postavlja se biopsijom sluznice želuca.

Novim testom otkrivaju se kemikalije u izdahu koje su jedinstvene za rak želuca.  Znanstvenici u svijetu istražuju mogućnost detektiranja drugih vrsta karcinoma u izdisaju uključujući rak pluća.

"Rezultati istraživanja su ohrabrujući iako bi istraživanjem većih razmjera trebalo potvrditi ovo otkriće", kaže Kate Law, ravnateljica kliničkih istraživanja u Cancer Research UK. "Svega petina pacijenata može se podvrgnuti operativnom uklanjanju tumora jer se većina karcinoma želuca dijagnosticira kad su previše uznapredovali za operativno liječenje".

"Svaki test kojim bi se ranije postavila dijagnoza može promijeniti izglede za dugoročno preživljavanje", kaže Law. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter