Ostojić: Cigarete ubiju svakog 3. tinejdžera pušača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj svakodnevno puši 28 posto muškaraca i 22 posto žena. Čak je 55 posto tinejdžera u dobi od 15 do 16 godina počelo pušiti, a 29 posto ih aktivno puši. Svakog trećeg od njih pušenje će ubiti, upozorio je ministar zdravlja Rajko Ostojić na hrvatsko-američkoj konferenciji o prevenciji raka i nadzoru nad duhanom. Stručnjaci iz SAD-a, Irske, Poljske i Češke razmijenili su tom prilikom iskustva u kontroli duhana i utjecaju na smanjenje broja pušača.

- Od bolesti povezanih s pušenjem u Hrvatskoj godišnje umire 10.000 ljudi, što odgovara gradu veličine Umaga ili Makarske, istaknuo je ministar. U Hrvatskoj je, poručuje, prevencija zakazala, a cigarete su maloljetnicima lako dostupne unatoč zakonskoj zabrani prodaje mlađima od 18.

Sanitarni i zdravstveni inspektori pojačat će zbog toga kontrolu prodaje cigareta djeci i mladima, predviđa se akcijskim planom Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja 2012. - 2016.

Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), poručila je da su bolja provedba zakona i edukacija građana da izaberu zdravi način života bolji način za suzbijanje pušenja od zastrašujućih fotografija razorenih pluća na kutijama cigareta, trenda koji se promovira u državama Europske unije.

Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak upozorava da pušenje ne izaziva samo rak pluća, već i usne šupljine, jednjaka, mokraćnog mjehura, bubrega...

- Čak 50 posto svih tumora povezano je s pušenjem, a smanjenje incidencije pušenja za 15 posto smanjilo bi smrtnost od raka za jednaki postotak, više nego svi skupi lijekovi, ustvrdio je Vrdoljak. Za primjer navodi rak pluća, koji je kod pušača toliko otporan na medicinske intervencije da se kroz desetljeća primjene novih metoda i lijekova preživljavanje s metastatskim rakom pluća povećalo s nekadašnjih osam na najviše 20 mjeseci.

Po riječima Stevena Pavletica, predstavnika američkog Nacionalnog instituta za rak, nepušenje je jedini način da se eliminira opaka bolest koja je uzrokom svake pete smrti u SAD-u. Osim pušača, ozbiljne posljedice, upozorio je Pavletic, trpe i nepušači, osobito djeca, te zdravstveni sustav kroz hospitalizacije i skupe lijekove. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter