Ospice su moguće i u Istri


Doktoricu Vlastu Skopjak, voditeljicu Službe za epidemiologiju  Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije upitali smo jučer da  procjeni rizik od pojave ospica u Istri, a nakon što se ta zarazna bolest pojavila u Sloveniji, a nedavno i u Zagrebu.

Friško cijepljenje

Skopjak veli kako, za sada, u Istarskoj županiji nema slučajeva ospica ili morbila, no isto tako upozorava da postoji mogućnost pojave ove bolesti, s obzirom da je ima u našem susjedstvu, a pogotovo s obzirom na predstojeće praznike, zbog putovanja u krajeve gdje bolesti ima ili dolaska osoba iz tih krajeva. Navodeći da je kod nas procijepljenost protiv ove bolesti oko 95 posto, veli da pad procijepljenosti djece protiv ospica ipak može biti veliki rizik od pojave i širenja ove bolesti.

Kako pojašnjava, djeca se protiv ospica cijepe kombiniranim cjepivom s navršenih godinu dana i prilikom polaska u prvi razred. Uvijek, veli Skopjak, postoji mogućnost da neka od cijepljenje djece nisu stvorila dovoljno antitijela i zaštitu, a ona "friško" cijepljenja zaštićenija su od odraslih kojima je od cijepljenja prošlo puno vremena. Upravo je stoga bitna što veća procijepljenost ukupnog stanovništva jer bolest može uzrokovati veće komplikacije.

Temperatura i osip

Inače, u susjednoj Bosni i Hercegovini epidemija ospica traje od veljače, a Slovenci su krajem prošlog mjeseca proglasili opasnost od epidemije. Virus ospica ima visoki stupanj patogenosti i zaraznosti te postoji opasnost da se bolest proširi na osjetljive ljude, odnosno na one koji nisu preboljeli bolest ili se nisu cijepili. Iz HZJZ-a stoga pozivaju liječnike da uzmu u obzir i mogućnost ospica kada imaju pred sobom pacijenta s temperaturom i osipom, s obzirom da većina liječnika već godinama nije vidjela bolesnika s tom bolešću, upravo zahvaljujući visokim cjepnim obuhvatima u Hrvatskoj. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter