Osiguranicima kod ugovornih liječnika sve usluge besplatne


U obiteljskoj medicini ne postoje usluge koje se mogu naplatiti od osiguranika. Za osiguranike sve usluge su besplatne - pregledi u ambulanti, pregledi u kućama, telefonski savjeti i konzultacije, konzultacije mailom, vađenje krvi, previjanja, injekcije, tretmani kroničnih rana, obrada akutnih rana, savjetovanja, skrb i praćenje kroničara, preventivne aktivnosti, suportivna psihoterapija, EKG i slično. Potpisujući s HZZO-om ugovor o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja prihvatili smo obvezu da ne smijemo naplatiti ugovorenu zdravstvenu zaštitu opredijeljenim osiguranim osobama, kaže dr. Morena Butković, specijalistica obiteljske medicine iz Pule.

Kada govorimo o postupcima u ginekologiji, budući da se trudnice i druge pacijentice najčešće žale da im poneki ginekolog naplati neku pretragu, iz HZZO-a poručuju da su svi besplatni dijagnostičko-terapijski postupci u zdravstvenoj zaštiti žena za osigurane osobe utvrđeni Odlukom o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Naravno, riječ je o postupcima koje liječnik ginekolog indicira odnosno utvrdi kao potrebne.

Dr. Moreno Milevoj iz Labina potvrđuje nam da su sve usluge besplatne u ginekološkim ordinacijama, jedino što se pacijenticama koje nemaju dopunsko osiguranje naplaćuje participacija od 10 kuna po pregledu i receptu. Tako je i kod stomatologa i obiteljskih liječnika, dok su pedijatrijski pacijenti, djeca i mladi do dobi od 18 godina, oslobođeni i participacije.

- Kao koncesionar, u svojoj ordinaciji već više od pet godina pružam i dodatne usluge fizikalne terapije, spirometrije i holtera tlaka koje HZZO plaća preko dijagnostičko-terapeutskih postupaka. Te su usluge besplatne za pacijente, nema listi čekanja, holter tlaka ili spirometar obave se za nekoliko dana, a fizikalnu terapiju naročito nastojim provoditi kod radno aktivnih bolesnika te tako skraćujem duljinu bolovanja i pacijentu bez čekanja rješavam akutne tegobe, kaže dr. Butković. Jedini je problem, naglašava, što za ove dodatne usluge nema vremena jer su ordinacije preopterećene - dnevno pruže od 80 do 120 usluga. Liječnicima u europskim zemljama nije dopušteno odraditi više od 25 do 30 usluga u danu! Hrvatskim pak liječnicima problem je i limit do kojeg HZZO plaća odrađene usluge pa se događa da se mjesečno u ordinacijama odradi i dvostruko više od onoga što im plate. (Duška PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter