Orlić oštro kritizira rad Europskog centra za mir

Branka Orlić (M. JERIN)
Branka Orlić (M. JERIN)

Nakon što smo nedavno objavili da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nalaže Politehnici u Puli - Visokoj tehničko-poslovnoj školi da u roku tri mjeseca obustavi studije za edukaciju viših medicinskih sestara-tehničara i fizioterapeuta jer se izvode bez dopusnice, odlučila je javno istupiti Branka Orlić koja je bila regionalni koordinator Europskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih naroda (ECPD), pri kojem se, u suradnji s Politehnikom, organiziraju osporena dva studija. Ova je afera pogodila više od 160 studenata koji su studij po glavi platili godišnje od 2.000, a neki do čak 2.500 eura. Kad se pogleda ukupan iznos za sve studente oni bi za ove trogodišnje studije trebali platiti oko milijun eura.

- Odlučila sam progovoriti o dugogodišnjoj dubioznoj praksi ECPD-a i njenih čelnih ljudi od kojih sam se, slijedom niza nečasnih i poslovno vrlo sumnjivih radnji, u potpunosti ogradila i obustavila suradnju 2011. godine, kaže nam Orlić. Upravo je ona, dodaje, još 2007. godine dovela UN ECPD na Politehniku uz suglasnost ondašnjeg potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Istarske županije i Grada Pule. Tada je Luciano Delbianco, inače dekan Politehnike, imenovan za dekana buduće ECPD Akademije u Puli, a Orlić je postala regionalni koordinator.

-Obaveza ECPD organizacije iz Beograda bila je osigurati uvjete rada, opremu te financiranje voditelja, kaže Orlić koja je vjerovala da je riječ o uglednoj organizaciji.

No, kako navodi, uskoro postaje svjesna da se sklapaju sumnjivi dogovori, da novac stiže u plavim kuvertama umjesto putem računa, da se studiji otvaraju bez dozvole Ministarstva na štetu studenata koji plaćaju skupe školarina. Za nastalo stanje najviše zamjera Negoslavu Ostojiću, izvršnom direktoru ECPD-a u Beogradu i njegovoj desnoj ruci Gordani Ajduković, no jednako odgovornim smatra i dekana Luciana Delbianca, kao i nadležne u Istarskoj županiji i Gradu Puli koji su upoznati s ovim nepravilnostima. Upravo su Istarska Županija i Grad Pula osnovali regionalni ECPD 2009. godine, a Županija je osnivač i - Politehnike. S ovim slučajem sada se bavi i USKOK, nakon što je policija primila prijave studenata koji su izrazili sumnju u legalnost spornih zdravstvenih studija. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter