Orkestar SO DO - dobra sinergija i veliko zajedništvo

Koncert ispred pulske Katedrale, prvi pulski nastup orkestra SO DO (M. RADIĆ)
Koncert ispred pulske Katedrale, prvi pulski nastup orkestra SO DO (M. RADIĆ)

Premijerni nastup, koji je uključivao čak tri koncerta, pred Puljanima i njihovim gostima sinoć je imao SO DO - Sustav orkestara djece i omladine. SO Do je član "Sistema Europe", udruženja svih europskih organizacija koje provode program "El Sistema", pokrenutog prije 40 godina u Venezueli, a to je pak program društvenog razvoja djece i mladih koji koristi glazbu kao sredstvo postizanja društvene promjene.

- Ovo su djeca koja već sviraju neke glazbene instrumente, koji nisu početnici, nego idu u muzičke škole i koji su htjeli doživjeti iskustvo sviranja u orkestru. To su djeca iz Pule, Poreča, Umaga…, a kao ispomoć za neke instrumente došli su ljudi iz Zagreba, Požege, Splita, Trogira…, objašnjava Carmen Hiti, direktorica SO DO-a za Hrvatsku. Primjerice, iz Zagrebačke filharmonije došla je prva viola Lucija Brnabić, tu je i Ricardo Luque, koji svira fagot, vrlo poznat i kao pjevač Cubisma, a inače je predsjednik SO DO-a za Hrvatsku. Hiti nam objašnjava da je on potekao iz druge generacije "El Sisteme", 1976. je počeo svirati fagot i on je to odabrao za profesiju.

Neki od mladih glazbenika upoznali su se četiri dana prije nastupa, a neki se znaju otprije, a razmak godina u orkestru je od 11 do 22 plus ovi stariji instrumentalisti, pa se napravila dobra sinergija i postignuto je veliko zajedništvo. Pred pulskom katedralom, pod ravnanjem Bruna Campa iz Gvatemale, izveli su tako Rossinijevog "Williama Tella", glazbu iz filma "Pirati s Kariba", Elgarovu "Serenadu za gudače" i još dvije skladbe te su oduševili publiku.

Njihov prvi pulski nastup ostvaren je zahvaljujući susretljivosti Istarske županije koja je omogućila smještaj i hranu za polaznike.

- Ovo je socijalni program, ne glazbeni, zato što mora biti pristupačan svima, napominje Hiti koja je morala zatvoriti prijavnice zbog velikog interesa kad su mladi glazbenici čuli da ne moraju ništa platiti, ni hranu, ni smještaj. Isto tako, u Istanbul, na okupljanje Sistema Europe šalju 13, 14 polaznika besplatno jer SO DO plaća karte a u Turskoj sve pokriva organizator. Želja im je iduće godine to okupljanje Sistema napraviti baš u Puli, a za to su potrebna puno veća sredstva jer bi tu onda bilo 250 djece iz cijele Europe.

Zadovoljan je i predsjednik udruge Ricardo Luque:

- Siguran sam da je ovo početak "Sistema" u Istri i možemo se pohvaliti da će Pula imati prvi omladinski orkestar u sklopu "Sistema" u Hrvatskoj, kaže  Ricardo Luque.

Mlade glazbenike pozdravio je i svjetski poznati pulski violončelist Stjepan Hauser iz 2Cellos koji je izazvao oduševljenje među sviračima te su se mnogi htjeli fotografirati s njim. Dio glazbenika nije gubio vrijeme niti u pauzama pa su mladi klarinetisti zasvirali pored knjižare Petit uz pratnju Željka Antunovića na klavijaturama. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter