Općina Svetvinčenat u projektu "Pomoć zajednici"

(Ilustracija/Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)
(Ilustracija/Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Općina Svetvinčenat prihvatila je mjeru Pomoć zajednici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje čiji je cilj suzbiti nezaposlenost žena, te skrb o starijima i nemoćnima, ali i potrebitima svih dobi. Općina je, kao inicijator javnih radova, objavila oglas za zapošljavanje četiri pomoćnice u kući, no, na šest je mjeseci od 1. travnja zaposlena samo jedna osoba koja je udovoljavala uvjetima natječaja. Troškove zapošljavanja snosi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U plan rada uključeno je sedam potrebitih osoba s područja općine koje će pomoćnica redovito obilaziti, te brinuti o njihovim potrebama, napominju iz Općine. Uz ostalo, spomenutim će kućanstvima dostavljati namirnice, pomagati nemoćnima u pripremi obroka, održavati čistoću stambenog prostora, brinuti o higijeni korisnika te mu pomagati pri odijevanju. Korisnici će također dobivati pomoć u socijalnoj integraciji, bit će im pružena psihosocijalna podrška, te usluga posredovanja u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i slično). Također će dobiti pratnju i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima.

Iako su potrebe stalne, načelnik Dalibor Macan napominje da će zaposlena pomoćnica raditi svega šest mjeseci. Toliko, naime, traje mjera koja se financira putem Europskog fonda za socijalni razvoj.

- Tražili smo četiri pomoćnice, no samo je jedna udovoljavala uvjetima. Nekima nije odgovarao period zaposlenja, za vrijeme turističke sezone, a tada se vjerojatno može bolje zaraditi. Problem je bio u tom razdoblju. Drugi pak nisu zadovoljili uvjete jer nemaju osobno vozilo koje je potrebno za prijevoz korisnika. Riječ je o nemoćnim, starim osobama kojima treba pomoći u pripremi obroka, u čišćenju kuće, pri odlasku liječniku. Pomoćnica je zaposlena kao djelatnik općine, no plaću putem HZZ-a financira Europski socijalni fond, kaže Macan. Na pitanje hoće li Općina, s obzirom na stalne potrebe, sufinancirati zapošljavanje još pomoćnica, kaže da će se Općina javiti na novi natječaj HZZ-a, bude li objavljen.

- Mimo natječaja nećemo, niti možemo. Srećom, postoji Centar za socijalnu skrb i druge ustanove čija je zadaća brinuti o starima i nemoćnima, naglašava Macan. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter