Oleum Olivarum: 165 ulja ekstra kvalitete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Krasici se ovog vikenda održavaju 19. susreti maslinara Oleum Olivarum, poznati kao jedan od najstarijih sajmova maslinovog ulja u Hrvatskoj.

- Istra je zaista postala jedna od vodećih regija u svijetu što se tiče proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. To nije iznenađenje jer iza te titule stoji veliki trud naših maslinara, naglasio je gradonačelnik Buja Edi Andreašić.

- Oleum Olivarum je nešto sjajno što se već tradicionalno dešava u Krasici. Istra je ove godine okrunjena titulom najbolje regije u svijetu u proizvodnji maslinovog ulja, a za to je postignuće trebalo puno rada, truda, ljubavi, sinegrije, subvencija i znanja koja se usvajaju na manifestacijama poput ove. Siguran sam da maslinari žele da trajno budemo najbolji. Znamo da je teže nešto obraniti nego osvojiti. Svjesni smo i da smo premali da bismo težili količini, stoga bismo trebali istaknuti kvalitetu te ugraditi brend Istre u maslinovo ulje, kazao je istarski župan Valter Flego na otvaranju manifestacije

Veliki se broj maslinara i posjetitelja okupio u Krasici gdje su imali priliku na prigodnim štandovima degustirati vrhunska maslinova ulja u kombinaciji s tradicionalnim istarskim jelima, te naravno, razna vina, med, pršut, čokoladu, sir, rakije i razne autohtone proizvode, ali i kupiti pokoji mirisni sapun.

Ove je godine senzorskom ocjenjivanju podvrgnut 171 uzorak maslinovih ulja, čiji je udio slobodnih masnih kiselina bio manji od 0,80 posto. Njih 165 ekstra kakvoće, dok njih šest nije ušlo u navedenu kategoriju. Prvak devetnaestih susreta maslinara je Dino Pucer iz slovenske Istre. Drugo mjesto dijele Adamič Miran iz Kmetije Ronkaldo koji je dobio zlato za sortiment leccino i istarsku bjelicu, ''Nono Bruno'', Červar Sergio, te Brist d.o.o. Treće su mjesto osvojili OPG Grgorinić Željko, OPG Pršuti Milohanić, Bočan Janko, Červar Franko i Čirkota Gino.

Na ovogodišnjem Oleum Olivarumu dodijeljeno je 90 zlata, 41 srebrno i 20 brončanih odličja. (T. GRGIĆ/Snimio Milivoj MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter