Održana skupština pulske Lige protiv raka

Danica Kuzmanović (arhiva)
Danica Kuzmanović (arhiva)

Na redovnoj godišnjoj skupštini Lige protiv raka Pula navedene su aktivnosti kojima su se u ovoj udruzi bavili u protekloj godini. Izdvojene su pritom akcije u cilju prevencije malignih bolesti te predavanja o prevenciji raka grla i prevenciji pušenja, koja su održana učenicima osnovnih škola u Puli, Labinu i Pazinu te đacima medicinske škole u Puli.

Također, održana su predavanja o spolno prenosivim bolestima za učenike srednjih škola u Puli. Prigodnim predavanjima obilježeni su i značajni datumi – Svjetski dan borbe protiv raka, Svjetski dan bolesnika i Dan zdravlja.

- Proveden je i niz humanitarnih akcija s ciljem prikupljanja sredstava za nabavu opreme za sobu za izolaciju na onkološkom odjelu OB Pula. Značajna sredstva prikupljena su donacijama prilikom promocije zbirke pjesama "Žitnica misli" volontera Lige Milana Pačića, a ukupno je prikupljeno 23.980 kuna, istaknula je predsjednica Lige Danica Kuzmanović. Tim sredstvima nabavljen je monitor za mjerenje životnih funkcija.

Na skupštini je predstavljena i brošura "Razgovor pomaže", koja je namijenjena onkološkim bolesnicima ne bi li im se pojasnila važnost psihološke podrške u liječenju maligne bolesti. Autori brošure su Danica Kuzmanović, Tomislav Peharda i Nika Spasić, a tiskana je sredstvima Ministarstva zdravlja.

Ove će godine Liga nastaviti sa aktivnostima na prevenciji malignih bolesti kroz predavanja i akcije kojima će se javnosti ukazivati na važnost brige za vlastito zdravlje. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter