Održana deseta svečana skupština DVD-a Gračišće

Sa sjednice DVD-a Gračišće (A. Čabaravdić)
Sa sjednice DVD-a Gračišće (A. Čabaravdić)

Gračaški vatrogasci svečano su obilježili 10 godina uspješnog rada jubilarnom skupštinom u vatrogasnom domu u Brljafima, a prije toga u župnoj crkvi sv. Vida u Gračišću održana je sveta misa u čast sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca. Govoreći o aktivnostima DVD-a Gračišće na 10-oj jubilarnoj skupštini, predsjednik društva i načelnik općine Gračišće Ivan Mijandrušić u prvom planu istaknuo je preventivno djelovanje društva tako da u ovom dijelu Istre nema puno požara kakvih je ranije bilo dok nije utemeljeno Dobrovoljno vatrogasno društvo Gračišće.

Na skupštini bili su nazočni županijski zapovjednik Dino Kozlevac, zamjenik zapovjednika JVP Pazin Bruno Aničić, predsjednik Područne vatrogasne zajednice Labin Mirko Radović, zapovjednik JVP Labin Darko Vitasović te predstavnici više prijateljskih hrvatskih i slovenskih DVD-a i ostalih udruga s kojima društvo surađuje.

Tijekom 2015. godine u općini Gračišće zabilježeno je ukupno 13 vatrogasnih intervencija, a od toga 10 požara ugasila je Javna vatrogasna postrojba (JVP) Pazin. Stoga Dobrovoljno vatrogasno društvo Gračišće lani nije sudjelovalo na nekim značajnijim intervencijama, ali su članovi bili angažirani na gašenju dva požara i to između Milotskog brijega i Jašići te na području boksitne jame u Šimunčići. Gračaški vatrogasci su tijekom sušnog razdoblja opskrbljivali pitkom vodom domaćinstva i punili pojilice za divljač na teritoriju Lovačke udruge „Kolinka“. U nizu aktivnosti vrlo su značajne ophodnje terena i čišćenje protupožarnih  putova te protupožarno osiguranje više manifestacija. Među njima za gračašku općinu posebice je važna vrlo poznata i afirmirana Smotra vina. Ovogodišnji uskršnji ponedjeljak 28. ožujak bio je dan kada su ulice srednjovjekovnog Gračišća bile pretvore u veliku oštariju na otvorenom, a srednjovjekovne crkvice ukrašene freskama u izložbene prostore.

Lani kao i tijekom deset godina djelovanja DVD-a gračaški vatrogasci su uspješno surađivali s kolegama iz Istre i Slovenije, od kojih je osobito istaknuta prijateljska veza s društvom Sveti križ iz slovenskog mjesta Mokronog Trebelno. U znak zahvalnosti za plodnu suradnju  tom je dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Slovenije dodijeljeno Priznanje koje su još dobili i JVP Pazin, Lovačko društvo „Kolinka“ Gračišće, bistro „Pod lipom“ u Pazinu te Marčelo Deltin i Dalibor Lanča. Pozdravljajući članove DVD-a Gračišće i ostale sudionike Skupštine, županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac posebno se zahvalio na učešću u intervencijama istakavši da prati uzoran rad članova DVD-a Gračišće koji su kao i njihove kolege diljem Istre angažirani na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara. Kozlevac je osobito podvukao da su lani sve intervencije uspješno odrađene  bez stradalih, napomenuvši da treba i dalje djelovati u teškim gospodarskim prilikama,  no da nema vatrogasaca šteta koju bi prouzročili požari bila bi daleko veća.  Kozlevac se zahvalio Županiji te istarskim gradovima i općinama na pružanju potpore istarskim vatrogascima koji su za predstojeću ljetnu sezonu  spremni za sve vrste intervencija. (A. ČABARAVDIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter