Odobrena isplata 378 milijuna najugroženijim dobavljačima Agrokora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koordinacija proizvođača i dobavljača u petak je izvijestila da je privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u četvrtak donijelo prvu odluku o isplati 378 milijuna kuna iz odobrenih kreditnih sredstava, i to najugroženijim dobavljačima. 

"Jučer je održana prva sjednica vjerovničkog vijeća u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom. Vijeće vjerovnika je donijelo prvu odluku o isplati ukupno 378 milijuna kuna. Izvor financiranja su jučer odobrena kreditna sredstva, a vijeće je jednoglasno odlučilo preusmjeriti novac prema najugroženijim dobavljačima", navodi se u izjavi Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora. 

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak izvijestio je u četvrtak da je s četiri hrvatske banaka potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 80 milijuna eura, kredit je s kamatnom stopom 4,97 posto, na rok od 15 mjeseci. 

Već je dan nalog da se ta sredstva puste u sustav grupe i svim dobavljačima tvrtki članica koncerna Agrokor. Već od sutra počinje plaćanje svim dobavljačima Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda i svih kompanija unutar grupe, rekao je Ramljak u izjavi novinarima. 

"Mislim da smo napravili veliku stvar. Isto tako, sve plaće su isplaćene. Tako da smo ovaj tjedna završili s vrlo pozitivnim i dobrim rezultatima", ocijenio je Ramljak. 

Kako je najavio, prvi koji će dobiti novac od tog kredita bit će "nekoliko tisuća malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i srednjih poduzeća, koji mjesecima nisu bili plaćeni". 

Potraživanja dobavljača prema Agrokoru, prema financijskom izvješću za prvih devet mjeseci prošle godine, iznose otprilike 16 milijardi kuna. 

Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je donio rješenje o imenovanju članova privremenog vjerovničkog vijeća, u kojem su predstavnici odgovarajućih skupina vjerovnika. U privremeno su vjerovničko vijeće imenovani predstavnik Kraša, stočar iz Gudovca Toni Raič, predstavnici američke kompanije Knighthead Capital Management, ruskog Sberbanka i Zagrebačke banke. 

Rješenjem suda u privremeno vjerovničko vijeće imenovano je pet članova, kao što je predviđeno Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH. 

Privremeno vjerovničko vijeće ima ista prava, ovlasti i obveze kao i "pravo" vjerovničko vijeće i to sve dok se ono ne osnuje. 

Zakon, naime, predviđe da vjerovničko vijeće ima najviše devet članova, predstavnika vjerovnika. Broj članova vijeća i razvrstavanje u skupine vjerovnika sud utvrđuje na prijedlog izvanrednog povjerenika, pri čemu broj članova mora biti neparan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter