Odgoda Kaštijuna i Valture srezala proračun Županije

Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun (M. MIJOŠEK/arhiva)
Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun (M. MIJOŠEK/arhiva)

Trećim rebalansom, usvojenim na sjednici Skupštine Istarske županije u četvrtak u Pazinu, ovogodišnji se županijski proračun smanjuje s 435 milijuna kuna na 351 milijun.

Glavni razlog ovolikom smanjenju (za 83 milijuna kuna odnosno 19 posto ukupnog proračuna) kašnjenje je u realizaciji projekata Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun i sustava za navodnjavanje u Valturi za oko dva mjeseca pa se od države za ove projekte zajamčeni novac planski prebacuje u sljedeću godinu.

U smanjenju manji, ali vidni i po komentarima županijskih dužnosnika i vijećnika puno bolniji udio ima smanjenje državnih decentraliziranih sredstava za društvene djelatnosti od, zasad, 7 milijuna kuna, s tendencijom da taj manjak do kraja godine bude i veći.

Raspravu o rebalansu županijskog proračuna razbuktao je nezavisni Damir Kajin, počevši s pošalicama ("svaki tjedan - rebalans jedan"), nastavivši s kvantifikacijama svojih zamjerki županijskoj vlasti (od početka krize u Istri je 8.000 ljudi ostalo bez posla i zato je bezobrazno da ih se u javnom sektoru u tom istom razdoblju zaposlilo 600 više) i zaključivši da je, uz Kaštijun, problem ovog proračuna "i megalomanija kod plaća zaposlenih" u Županiji.

Kao i obično, odgovarao mu je u ime IDS-a Tedi Chiavalon, ispravljajući Kajinove pogrešne navode, među ostalima i više puta tijekom sjednice ponavljanu Kajinovu tvrdnju da Županija zaposlenima za plaće isplaćuje 51 milijun kuna odgovarajući da se u taj iznos odnedavno pribrajaju i plaće zaposlenih u županijskim ustanovama, školama, muzejima, i da nasuprot Kajinovom dojmu novih zapošljavanja u javnom sektoru nije bilo.

Županijski proračun za 2014. godinu doima se "velik" s planiranih 417,2 milijuna kuna, no to je zbog prebačaja sredstava za koje je ovogodišnji proračun smanjen. Proračun za sljedeću godinu pred vijećnicima se sada našao na prvom čitanju, do 25. studenog rok je za podnošenje amandmana, a na sjednici 12. prosinca odlučivat će se i o amandmanima i o proračunu, najavio je predsjedavajući Valter Drandić.

Obrazlažući prijedlog, župan Valter Flego rekao je da je proračun za sljedeću godinu "realan, stabilan i održiv", da donosi "niz konkretnih ušteda ali bez velikih lomova, a istodobno i nove projekte". Rijetkošću u hrvatskim razmjerima Flego je ocijenio činjenicu da je 31 posto proračuna usmjereno u razvojne projekte u gospodarstvu, turizmu i poljoprivredi.

U 2014. godini bi u županijskoj upravi, ali samo uz suglasnost države, trebalo zaposliti 25 djelatnika na rješavanju 40-ak tisuća predmeta legalizacije bespravne gradnje. "Ako nam država to ne dopusti, taj će posao raditi neka agencija, negdje", ukazao je župan, a u raspravi je Sandro Jurman (HSLS) istaknuo da lokalna samouprava kroz nove obveznike plaćanja komunalnog doprinosa ima veliki interes za brzo napredovanje u rješavanju predmeta legalizacije. Vili Rosanda (IDS) je pohvalio što se novim proračunom za 30 posto povećava fond studentskih stipendija, Damir Kajin je uobičajeno pozivao na "spuštanje na zemlju", Marino Roce (HDZ) se začudio kako se zdravstveni turizam potiče s 1,2 milijuna kuna a agroturizam samo s 15.000 kuna, dok je Josip Antun Rupnik (Zeleni) predložio uvođenje ekološke takse za najveće zagađivače.

Suglasnošću za zaduživanje Opće bolnice Pula radi izgradnje nove bolnice učinjen je još jedan proceduralni korak u usklađivanju akata između Europske investicijske banke, HBOR-a i hrvatske Vlade ka konačnoj realizaciji projekta pulske bolnice; a Lučkoj upravi Pula odobreno je da vlastitih milijun kuna udruži s još dva milijuna državnog novca za uređenje novih 30 metara pulske rive.

S nekoliko je odluka nastavljeno provođenje administrativnog pripajanja županijske tvrtke MIH županijskoj tvrtki AZRRI. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter