Od turskih do sjevernokorejskih ostvarenja

"Udaljeni"
"Udaljeni"

Četiri filmske večeri očekuje posjetitelje Klubodroma Pulske filmske tvornice u ožujku. Projekcija britanske drame "Akvarij" (Fish Tank, 2009.) scenaristice i redateljice Andree Arnold, na programu je 9. ožujka u 20 sati. U filmu pratimo Miju Williams (Katie Jarvis), hirovitu i socijalno izoliranu 15-godišnjakinju, koja živi sa svojom samohranom majkom Joannom (Kierston Wareing) i mlađom sestrom Tyler (Rebecca Griffiths). Mia je samotnjak i prema objema je neprijateljski raspoložena, a vrijeme uglavnom provodi plešući hip-hop u napuštenom stanu. Majčin novi dečko Conor (Michael Fassbender) je šarmantan i zgodan Irac koji iskazuje pažnju i brigu spram cijele obitelji. Iako je Mia naprasita s njim, čini se da ju on zanima, dok se kod Conora razvija privlačnost prema ovoj buntovnoj i osamljenoj djevojci. "Akvarij" je dobio nagradu žirija na Cannes Film Festivalu 2009. i BAFTA-u za najbolji britanski film 2010.

Silvio Belušić, član udruge, odabrao je za 16. ožujka u 20 sati francusku animiranu komediju "Trojke iz Bellevillea" (Les Triplettes de Belleville, 2003.) Sylvaina Chometa, kojemu je ovo bio prvi dugometražni film. U ovoj međunarodnoj koprodukciji Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije i Kanade nema puno dijaloga, a veliki dio priče ispričan je putem pjesme i pantomime. Film prati Gospođu Souzu, stariju ženu koja kreće u potragu i spašavanje unuka Championa, biciklista na Tour de Franceu. Njega je otela francuska mafija i odvela ga u grad Belleville. Souzu prati Championov odani i pretili pas Bruno, a pridružuju im se i Trojke iz Bellevillea, vodviljske pjevačice iz 1930-ih s kojima se upoznaju u gradu. U filmu je vidljiv utjecaj komedije situacije, Jacquesa Tatija i glazbe '20-ih godina prošlog stoljeća, dok je uvodna sekvenca homage Waltu Disneyju. Zbog jedinstvenog stila animacije pohvalili su ga i publika i kritika. Film je bio nominiran za dva Oscara te je bio prikazan izvan konkurencije na Cannes Film Festivalu. Uvodničar će biti Silvio Belušić.

Od sjevernokorejskog redatelja Kim Ki-duka 23. ožujka u 20 sati moći će se pogledati drama "Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće" (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring) iz 2003. godine o budističkom samostanu koji pluta na jezeru okruženom prastarom šumom. Priča je to o životu budističkog redovnika, od djetinjstva pa sve do starosti. Film je podijeljen u pet segmenata (po naslovnim godišnjim dobima), a svaki segment ilustrira jednu fazu života mladog redovnika i njegovog starijeg učitelja. Priča se razvija na prilično jednostavan način, dok se posljedice dijela likova potiho komentiraju putem budističkih simbola i ikonografije. U filmu glume Su Oh-yeong, Kim Young-min, Seo Jae-kyung i Kim Jong-ho. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković.

Posljednja Klubodromska večer u mjesecu, 30. ožujka, donosi turski film "Udaljeni" (Uzak) Nurija Bilgea Ceylana iz 2002. godine. S početkom u 20 sati moći će se pogledati priča o Yusufu (Mehmet Emin Toprak), mladom radniku koji nakon gubitka posla putuje u Istanbul k rođaku Mahmutu (Muzaffer Özdemir). Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter