Od izgradnje tunela Učka do nadzora nad zračnom lukom Zagreb

Tvrtka je osnovana radi izgradnje tunela Učka
Tvrtka je osnovana radi izgradnje tunela Učka

Stihovima "Gradimo tunel kroz Učku u srcu slavne istarske gore," udarničke pjesme koju je skladao Nelo Milotti, a stihove napisao Boško Obradović, u novoj pazinskoj sportskoj dvorani započela je u proslava 45. obljetnice utemeljenja pazinske tvrtke Učka konzalting, osnovane 27. studenoga 1970. s osnovnim ciljem izgradnje tunela Učka.

- Bile su to godine kada je Istra nakon izvjesnog zastoja krenula u ambicioznije zahvate obnove, novih investicija i ulaganja, kazao je bivši direktor tvrtke Aleksa Ladavac koji je na toj poziciji bio do 1980. godine. "Bez struke, kao ni danas, nije bilo moguće nešto kvalitetno i veliko učiniti, a to je bio razlog zašto su još 1964. godine istarske općine donijele odluku o izradi regionalnog prostornog plana, koji je bio prvi takvi na razini bivše Jugoslavije, što je bila podloga za daljnji razvoj istarskog poluotoka", kazao je bivši direktor Ladavac.

- Naše načelo je bilo da posao treba savjesno obavljati, stručno i maksimalno profesionalno, pošteno, da treba imati korektan odnos prema investitorima. Držeći se tih načela uspjeli smo do današnjih dana da firma opstane i da postiže uspješne rezultate. Jasno, nije uvijek bilo sve glatko, bilo je i vremena kad je, pogotovo s dovršetkom tunela, kada smo morali s jednog sigurnog načina financiranja tvrtke preći na tržišno poslovanje. Dovršetkom i predajom tunela nastavili smo s poslovima na cesti Lupoglav-Cerovlje, kasnije Cerovlje-Rogovići, pa most iznad Limske drage, kazao je Mario Ladavac koji je naslijedio Aleksu 1980. godine na mjestu direktora.

- Stručnost, efikasnost, suvremena rješenja, metodologija optimizacije, svakodnevno savjetovanje karakteristike su kojima možemo najlakše opisati rad inženjera Učke konzalting na čelu s Mariom i Linom tijekom svih ovih godina izgradnje Istarskog ipsilona, kazao je direktor Bina-Istre Dario Silić. Dodao je da se radi o vrlo pouzdanom i kvalitetnom poslovnom partneru s kojim se nastavlja suradnja oko izgradnje zračne luke Zagreb, ali i posljednje dionice Istarskog ipsilona Pazin - Matulji, uključujući drugu cijev tunela Učka čiji radovi planiraju započeti 1. lipnja iduće godine. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter