Novo parkiralište bolnice do kraja mjeseca u funkciji

Parkiralište - prvi dovršen objekt nove bolnice - uskoro se pušta u promet (Milivoj MIJOŠEK)
Parkiralište - prvi dovršen objekt nove bolnice - uskoro se pušta u promet (Milivoj MIJOŠEK)

Novo parkiralište pulske Opće bolnice trebalo bi do kraja ovog mjeseca biti spremno za puštanje u promet, potvrdio nam je to Goran Paić, savjetnik upraviteljice bolnice za pravna pitanja. Postavljene su energetski i financijski štedljivije led lampe umjesto projektom prvotno planirane konvencionalne javne rasvjete. Ta je izmjena odgodila otvaranje parkirališta, ali se već u postupku nabave uštedjelo više od 60 tisuća kuna, kaže Paić.

Posađeno više od stotinu stabala

- Projektantski nadzor je predložio izvođaču radova da razmisli o zamjeni javne rasvjete energetski povoljnijom varijantom. U ovoj fazi ulaz na novo parkiralište neće biti limitiran, rampa neće biti u funkciji, niti će se naplaćivati parkiranje. Parkiralište ne bi još trebalo biti preopterećeno, dok god su bolnice na dvije lokacije. Onog momenta kada ne bude dovoljno mjesta za pacijente, morat će se razmišljati o regulaciji. Dok se odjeli iz Mornaričke bolnice ne dosele ovamo, ne bi trebalo biti kontroliranog ulaza, pojašnjava Vladimir Barbić, savjetnik upraviteljice bolnice za ekonomska pitanja.

Dok su se čekale nove led lampe, radnici Zagrebgradnje postavili su horizontalnu i vertikalnu prometnu signalizaciju te ozelenili otoke između 629 parkirališnih mjesta, posadivši više od stotinu mladih stabala.

Kontrola na ulazu iz Valvazorove

Parkiralište još treba proći tehnički pregled i dobiti uporabnu dozvolu, ali je izvjesno da će to biti prvi objekt nove pulske bolnice u izgradnji koji je predan građanima odnosno pacijentima na uporabu. I to 15 mjeseci nakon početka radova na gradilištu bolnice. Asfaltirano, a potom i iscrtano parkiralište davno je završeno, ali se čekao završetak rekonstrukcije Santorijeve ulice, gdje se gradio i rotor s ulazom na bolnički parking, potom se odužila i nabava rasvjetnih tijela, a sve promjene u hodu trebalo je provesti i kroz "papire".

Kad se novo parkiralište pusti u funkciju, pješke će se do bolnice kroz postojeći pješački ulaz ispod zgrade patologije. Na sadašnjem ulazu za motorizirane pacijente iz Valvazorove ulice tada će se uvesti kontrola. Tuda će moći samo hitni pacijenti, čime će se konačno rasteretiti uske ceste u krugu bolnice, sada posve zakrčene parkiranim automobilima. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter