Novim pravilnikom dogodine u novu sezonu tartufa?

Postojeća sezona tartufa po starim pravilima (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Postojeća sezona tartufa po starim pravilima (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prošlo je punih godinu dana otkako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo odluku o osnivanju povjerenstva za izradu nacrta prijedloga pravilnika o mjerama upravljanja i zaštite zavičajnih divljih vrsta i uvjetima njihova korištenja, kojim će se obuhvatiti i tartufi. Rok za izradu nacrta prijedloga pravilnika bio je zadnji kvartal prošle godine, no po tom se pitanju još uvijek nije puno učinilo.

Održivo korištenje i očuvanje vrste

Na naš upit u kojoj je fazi izrada pravilnika, u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode pojašnjavaju da je postupak nešto kompliciraniji s obzirom da sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode (Narodne novine, broj 80/2013.), u resornom ministarstvu donose pravilnik kojim se određuju mjere upravljanja i zaštite zavičajnih divljih vrsta, i to ne samo gljiva već i svih onih koje nisu predmet posebnih propisa i planova gospodarenja donesenih na temelju posebnih propisa.

- Pravilnik se odnosi na zavičajne divlje vrste koje nisu strogo zaštićene, a komercijalno su interesantne, propisuje mjere i uvjete njihova uzimanja iz prirode kako bi se osiguralo održivo korištenje i očuvanje pojedinih populacija te vrste u cjelini. Za razliku od dosadašnjih pojedinačnih podzakonskih akata koji su regulirali sakupljanje određenih skupina (samonikle biljke, gljive, puževi..) u svrhu daljnjeg komercijalnog korištenja, ovaj pravilnik objedinjuje sve postojeće skupine čije se korištenje reguliralo, uz dodatak nekih novih vrsta koje su predmet komercijalnog interesa (primjerice morski ježinci i trpovi), pojašnjava Zorana Deljanin, voditeljica Samostalne službe za odnose s javnošću i protokol Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Ljetni crni tartuf se bere nezakonito

Do sada je, nabraja Deljanin, provedena detaljna analiza stručne podloge za pravilnik, koju je izradila Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, ukomponirane su mjere i uvjeti dani stručnom podlogom, te je izrađen nacrt pravilnika. Budući da se pravilnik odnosi na različite skupine organizama kopnenih i morskih ekosustava, za koje je, za svaku skupinu pojedinačno potrebno detaljno razraditi specifične mjere i uvjete korištenja obzirom na različitu biologiju vrsta, sastanci radnih skupina planirani su u listopadu. Na njima će se nacrt pravilnika doraditi, te objaviti na portalu e-Savjetovanja radi provedbe savjetovanja sa zainteresiranom javnosti.

U Istri se već godinama zauzimaju za izmjenu postojećeg Pravilnika o zaštiti gljiva iz 2002. godine te donošenje novog kojim bi se ispravile neke nelogičnosti.

-  Dakako da nismo zadovoljni što se taj proces tako otegnuo. Naprosto je nevjerojatno da još uvijek nije promijenjen postojeći Pravilnik o zaštiti gljiva iako je njime određeno jedinstveno trajanje sezone za sve podzemne gljive, što znači da se po tom pravilniku ljetni crni tartuf ne bi mogao legalno sakupljati. Prijedlog je da se konačno odredi razdoblje sakupljanja za tri vrste crnih tartufa; Tuber aestivum, Tuber melanosporum i Tuber brumale i tu ne bi trebalo biti problema jer istraživanja postoje, ponovit će voditelj Uprave šuma Podružnice Buzet Christian Gallo. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter