Novi svjetovi Zdravka Milića

Zlatko Milić uz svoje radove
Zlatko Milić uz svoje radove

U Umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer" u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji sinoć je otvorena izložba slika labinskog slikara Zdravka Milića koja će se moći razgledati do 8. prosinca. Predstavljeni su Milićevi radovi koji se referiraju na mogućnost drukčijeg poretka svijeta i propituju smisao i značenja općepoznatih stvari i pojava, koje možda i nisu same po sebi takve kakve nam se čine.

Govoreći o izložbi, autorica predgovora Mirjana Kos kaže kako je Milić svoja turbulentna razmišljanja prometnuo u likovna djela u kojima pokušava dokučiti prapočelo, istražujući zametnutu, zataškanu i zabranjenu povijest i arheologiju. "Njegova djela sadrže fantastični svijet svemirskih letjelica, čudnovatog reljefa u svemirskim pejzažima, bića u astronautskoj opremi, nalik odjeći nekih davno nestalih civilizacija, o kojima još uvijek malo toga pouzdano znamo. Zasićenost boja i punoća strukture slikarske površine osnova su Milićevih radova. Prepoznatljiv pejsaž i reljefna konfiguracija podloga su fantazmagoričkih značenja", kaže Kos. Osim slika, akrila na platnu, tu je i serija kutija koja ima slojevita značenja jer služe kao mjesta za pohranu, spremanje predmeta, uspomena, memorijskih sitnica.

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Diplomirao je na Accademiji di belle arti u Veneciji. Do sada je imao više od 80 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Redovni je profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter