Nova rubrika: Postavite nam pitanja o zdravlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugotrajna osteoporoza: Treba kontrolirati gustoću kostiju

PITANJE: Moja majka (75) godina ima dijagnosticiranu osteoporozu već 15 godina. Oko pet godina uzimala je Alendronat. Zatim joj je rečeno da prestane s lijekovima i sada uzima samo D vitamin. Je li to dovoljno i treba li piti neke druge lijekove s obzirom da su kosti sve slabije.

ODGOVOR: Bisfofonati, a među njima i Alendronat, su u uporabi mnogo godina s dobrim kliničkim iskustvom u poboljšanju koštanoga tkiva, prevenciji od prijeloma i smrtnosti. Mada su sigurni i tolerantni kod dugotrajne uporabe nose i jedan vrlo mali rizik od neželjenih nuspojava, kao što su osteonekroza čeljusti ili atipični prijelom bedrene kosti. Dugotrajnom uporabom oni se kumuliraju na samoj kosti i omogućuju određeno vrijeme zaštitu i nakon prekida uzimanja lijeka. 

Duljina trajanja liječenja, ali i prekida liječenja zavisi od prosudbe faktora rizika za prijelome od strane specijaliste, u svakoga pojedinoga bolesnika. U rizike se ubrajaju: razina manjka mineralne gustoće kostiju izmjerena denzitometrom, spol, godine života, godine od prestanka mjesečnice, prethodni prijelomi, prijelom kuka u srodnika, niska tjelesna masa, pušenje i veći unos alkohola (više od 3 čašice dnevno), terapija glukokortikoidima, ali i drugim lijekovima kao što su Martefarin, antiepileptici, antihistaminici, neke bolesti kao na primjer: reumatoidni artritis ili kronična opstruktivna bolest pluća. Rizičnim bolesnicima za prijelome se ubrajaju i bolesnici s više kroničnih bolesti i lošeg općeg stanja.

U vašem slučaju, kod srednjeg rizika od prijeloma nakon 5 do 10 godina liječenja pauza može biti 3 do 5 godina, uz stalno praćenje denzitometrije svake dvije godine, dok ne dođe do značajnijeg pada mineralne gustoće kosti, osim u slučaju prijeloma kada se odmah nastavlja liječenje. Budući je prošlo skoro 10 godina od pauze odmah treba provjeriti mineralnu gustoću kostiju, kukova i kralježnice i javiti se u naše savjetovalište za osteoporozu.

Svakako treba nastaviti s unosom dovoljne količine kalcija i D vitamina, dnevnim vježbanjem zbog održavanja opsega kretnji zglobova i snaženja mišića uz uporabu utega, ali ne zaboraviti i vježbe za poboljšanje ravnoteže, kako bi se spriječili padovi.

Korisne stranice : http://www.shef.ac.uk/FRAX/tool.jsp

www.urban-rehabilitacija.hr.

Besplatno savjetovalište za osteoporozu radi svake druge srijede od 8 do 10 sati, upisi na telefon 052 210 955.

Dr. Vlasta Urban Tripović,

Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Pula, Heiningerova 2

 

Poštovani čitatelji, sve što Vas zanima o Vašem zdravlju od sada možete pitati na mail adresu [email protected]. Vaša pitanja proslijedit ćemo stručnjacima, liječnicima specijalistima, a odgovore možete pročitati na ovim stranicama Zdravlja u rubrici Pitanja čitatelja srijedom.

Uz vaše pitanje potrebno je navesti i poznate činjenice iz liječničke dokumentacije ako je učinjen pregled ili pretraga. Dobiveni odgovori isključivo su informativni budući da je bez kliničkoga pregleda i uvida u potpunu liječničku dokumentaciju nemoguće uvijek postaviti točnu dijagnozu. Vaši osobni podaci bit će izuzeti iz objave te će ostati strogo povjerljivi.

Pitanja čitatelja šaljite na: [email protected]


Podijeli: Facebook Twiter