Nova obilna kiša krajem tjedna

Ilustracija (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

Kišnoj jeseni još nije kraj, meteorološke prognoze pokazuju da nam uskoro dolazi nova ciklona. S njom nam još jednom dolaze jaki južni vjetrovi, a ubrzo zatim i nove obilnije oborine.

Nova promjena vremena očekuje se tijekom ovog vikenda, odnosno tijekom nedjelje. Tada će postupno zapuhati jako jugo, do kraja dana će se naoblačiti, a na cijelom će području padati kiša.

Najviše oborina očekuje se u noći s nedjelje na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka. Ponovno će biti grmljavine, jakih udara vjetra i pljuskova pri čemu bi još jednom količine padalina mogle biti 50 ili više litara po metru četvornom.

Kako trenutno izgleda, najviše se oborina očekuje na sjevernim područjima Poluotoka pri čemu bi najviše problema moglo biti na području Buja, Buzeta, Pazina i području Rijeke. Temperature će pasti nekoliko stupnjeva.

Meteorološke prognoze idućih dana bit će još detaljnije i točnije će najaviti prijetnje koje nam s novom ciklonom dolaze.

Sredinom idućeg tjedna vrijeme će se prolazno stabilizirati, zapuhat će umjerena bura, a temperature zraka postupno će biti sve niže.

Postoje veliki izgledi da će vrijeme tijekom slijedećeg vikenda biti suho i dosta ugodno. Ukoliko se ta prognoza ostvari posebno će zadovoljstvo to biti za mnogobrojne maslinare koji nestrpljivo čekaju na povoljnije vremenske prilike.

Nade u još jednu suhu i ugodnu jesen ne ostvaruju se. Jesenske ciklone sve češće su prisutne na ovim područjima, a s njima su sve češće i obilne oborine koje su obilježile dosadašnja dva jesenska mjeseca. Da je to tako najbolje pokazuju količine oborina izmjerenih na području Istre od početka rujna do kraja listopada.

Na području Pule palo je oko 300 litara, a u Pazinu gotovo 400 litara po četvornom metru. Te su količine gotovo dvostruko veće od onih izmjerenih u prvih osam ovogodišnjih mjeseci.

Slične su vremenske prilike zabilježene i u ostalim područjima Poluotoka uz napomenu da je u nekim najsjevernijim područjima oborina bilo još i nešto više.

Kraj listopada obilježilo je i prvo jesensko zahlađenje pri čemu su uz buru zabilježene i prve negativne temperature zraka. U planinskim je područjima ujedno zabilježen i prvi snijeg.

Do kraja kišne sezone ostaje još dosta vremena, do novih oborina sigurne neće trebati dugo čekati. Isto tako neće trebati dugo čekati do novog jačeg zahlađenja do kojeg bi trebalo doći za deset do petnaest dana. (M. GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter