Nikada manje sredstava kulturnjacima

Predviđena je i sanacija Kaštela Rota u Momjanu (Arhiva)
Predviđena je i sanacija Kaštela Rota u Momjanu (Arhiva)

Program javnih potreba u kulturi za 2016. godinu prema županijskom proračunu iznosit će 2.148.580 kuna. Proračun je duplo tanji negoli prošle godine u svim stavkama jer je lani iznosio ukupno četiri milijuna i 305 tisuća kuna, no već prednajave toga proračuna nisu bile optimistične i znalo se da će svi dobiti manje sredstava.

Za književnost i izdavaštvo odlazi 87.380 tisuća kuna, i to 43 tisuće za manifestacije i 38 tisuća kao potpora tiskanju. Lani je ova stavka bila teška od 220 tisuća kuna, a za izdavaštvo je išlo 150 tisuća kuna.

Potpora za svega četiri knjige

Od manifestacija, 15 tisuća kuna dobit će porečka BOOKtiga, tisuću kuna manje Gradska knjižnica Umag za Forum Tomizza, a po sedam tisuća ići će Gradskoj knjižnici Poreč za Verše na šterni i Pučkom otvorenom učilištu grada Rovinja za dvadesete Šoljanove dane.

Što se tiče potpora tiskanju, po deset tisuća kuna dobit će Gradska knjižnica Umag za Tomizzino djelo "Miriamin grad", buzetsko Pučko otvoreno učilište za "Monu Lisu iz Paradiža" Drage Orlića, te Srednja Europa za djelo Samante Paronić "Labinska komuna tijekom mletačke uprave". Osam tisuća kuna dobit će Alessandro Salvi za "Vježbenicu iz metafizike za početnike".

Otkup za knjižnice je stavka koja će 2016. godine iznositi 6.380 kuna, i to 3.080 kuna za Nakladu Kvarner i djelo Frane Novaljana "Boljun - kmećki život i už(a)nci", 1.320 kuna dobit će Zavičajni muzej grada Rovinja za djelo Tajane Ujčić i Josipa Orbanića "Fameja Orbanić", a 1.980 kuna Histria croatica C.A.S.H. za knjigu Josipa Bratulića "Priča o malim stvarima".

Glazbeno scenska djelatnost dobit će 80 tisuća kuna, što je više od tri puta manje u odnosu na lanjskih 250 tisuća. Iznos od 15 tisuća kuna ide porečkom Pučkom otvorenom učilištu za 54. koncerte u Eufrazijani, i isto toliko Umjetničkoj školi Poreč za 11. međunarodno violončelističko natjecanje "Antonio Janigro". Po deset tisuća kuna ide Tamari Obrovac za koncertni projekt "Črni kos/Lied der Amsel", Meditu za dokumentarni film "Predrag Spasojević/Mapa puna snova", Kinematografu za dokumentarni film Elvisa Lenića "Meso" i POU-u Poreč za Porečdox. Pet tisuća kuna pripast će Pučkom otvorenom učilištu grada Rovinja za Glazbeni poučak i Nataši Dragun za koncert Flauta, sax i prijatelji.

Svima manje sredstava

Stavka zaštite materijalne kulturne baštine i muzeologija ove je godine nešto tanja, umjesto lanjskih 855 tisuća kuna iznosit će 839 tisuće kuna, a najviše će iz tog kolača, 142 tisuće kuna, pripasti Humaniori za tiskanje statuta Buzeta i Umaga. Sto tisuća kuna ide Povijesnom i pomorskom muzeju Istre za izložbu "Ljubav i spolnost", a po 50 tisuća kuna dobit će Općine Kanfanar i Cerovlje te gradovi Buje i Pazin za sanaciju kaštela, kao i Općina Vrsar za restauraciju fresaka u samostanu sv. Mihovila, a 70 tisuća kuna ide za restauraciju fresaka u župnoj crkvi sv. Nikole. Pedeset tisuća kuna ide Arheološkom muzeju Istre iz Pule za nastavak zaštite antičkih brodova s lokaliteta Flaciusova ulica, a sredstva će dobiti još 16 drugih pretežito muzejskih projekata.

Nešto manje nego lani 170.500, umjesto 180 tisuća kuna dobivaju vizualne umjetnosti, i to po osam tisuća kuna sedam izložbi-projekata Muzeja suvremene umjetnosti Istre (izložbe: Julije Knifer, Renata Poljak, Paulina Jazvić, Dragana Sapanjoš, Davor Sanvinčenti, Sofija Silvia Potočki, Umjetnička baština Istre i performance u Istri, s tim da potonji program dobiva sedam tisuća kuna), a novigradski Lapidarium dobiva 20 tisuća kuna za program galerije Rigo i za Arteriju.

Galerije Singular (Pula) i Alvona (Labin) dobivaju po deset tisuća kuna, koliko i porečki Annale, aktivnosti Gradske galerije Labin te Jerica Ziherl za program Golo brdo Marčela Brajnovića.

Iznos od 7.500 kuna dobivaju Ljiljana Vlačić za samostalnu izložbu u MMC-u Luka, Branka Benčić za Cinemaniac, Matija Debeljuh za "Nestajanje ili vrijeme koje nastaje" te MMSU Rijeka za izložbu Tomislava Brajnovića "Putujući Armagedeon" i retrospektivu Alena Floričića (video 1997.-2015.).

Najveći gubitnik su Nove medijske kulture, koje umjesto lanjskih 100 tisuća kuna dobivaju sada svega 15 tisuća, i to po 7.500 za projekt Kristina Nefat "Dekonstrukcija Hitchcocka" i isto toliko za Radionicu soundpaintinga Nevena Radakovića.

Nematerijalna kulturna baština dobiva 115 tisuća kuna naprama prošlogodišnjim 250 tisuća kuna, a najviše, 40 tisuća kuna pripast će Pučkom otvorenom učilištu Poreč za 44. susret pjevačkih zborova "Naš kanat je lip". Po deset tisuća kuna dobivaju "Supci pud mavricun Općine Cerovlje, POU Buje za "Pišćaci i gunjci uz ples na tavolac", Etnografski muzej Istre i Cenki za "Odakle smo" i Općina Lanišće za "Zarozgajmo na Ćićariji". Sedam i pol tisuća kuna dobivaju POU Pazin za Mali kanat i Općina Cerovlje te "Bajs u Draguću", kao i Sveučilište Jurja Dobrile za istarske novine online te Općina Žminj za Sabor čakavskog pjesništva Žminj, a Pučko otvoreno učilište Buja pet tisuća kuna za Momjan 2016./Kaštel Rota i okolica.

Međunarodna suradnja dobit će 51.700 kuna, a lani je to bilo 140 tisuća kuna. Od toga 20 tisuća kuna ide Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula za međunarodnu suradnju i razmjenu, Istarskoj kulturnoj agenciji za Dane Istre u Vojvodini 17 tisuća kuna, Branki Benčić ide tri tisuće kuna za istraživanja arhiva radionice brdo u galeriji Krinzinger Beč, a 3.700 kuna Đaninu Božiću i izložbi "Stabilne/Nestabilne instalacije 2". Etnografski muzej Istre dobit će osam tisuća kuna za izložbu "Tržnice - mjesta komunikacije".

Ostali programi dobit će 50, umjesto lanjskih 80 tisuća kuna, a kulturni programi - ostalo 740 tisuća kuna umjesto lanjskih 2.230.000 kuna. Najviše sredstava ide, 300 tisuća kuna, projektu u galeriji Klovićevi dvori "Istra od Rima do Austrije", 200 tisuća kuna ide Pula Film Festivalu - 63. pulskom filmskom festivalu, po 80 tisuća kuna Gradskoj knjižnici Pazin - Kući za pisce i Istarskoj kulturnoj agenciji za Umjetničko blago istarske crkve, dok će po 40 tisuća kuna ići TV Istri za emisiju "Kultivator" i INK-u za "Kazališno proljeće u istarskoj zimi". (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter