Ne vidim što bi SDP Istre dobio povratkom Kozlevca ili Martinčića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik Peđa Grbin, jedini istarski SDP-ovac na Markovu trgu, nedavno je izabran i za jednog od četiri potpredsjednika SDP-a. SDP Istre nikada nije imao svog člana na tako visokoj dužnosti, s koje će Grbin, nesumnjivo, imati utjecaj na zbivanja i u istarskoj i u nacionalnoj političkoj areni. S Peđom Grbinom razgovarali smo o najvažnijim političkim temama s kojima ispraćamo 2016. godinu.

- Nedavno ste izabrani za potpredsjednika SDP-a. Što znači taj izbor – s obzirom da su Vas mediji ocjenjivali kao "milanovićevca"? 

- Izbor za potpredsjednika stranke tumačim kao podršku svojem radu. Možda sam neskroman, ali držim da članice i članovi stranke smatraju da posao zastupnika radim dobro i da tako trebam nastaviti.

- Je li SDP ostao podijeljen, ili se pak radi o "akcijskom jedinstvu" (kako se to nekada govorilo) kako bi stranka što prije osnažila i povratila povjerenje biračkog tijela?

- Što se tiče podjela u stranci, one nisu ništa nova. Postojale su u vrijeme dok su stranku vodili Račan ili Milanović, postoje danas, a postojat će i kada na čelo stranke dođe netko treći, jer je SDP demokratska stranka, u kojoj članice i članovi misle svojom glavom. Ako taj pluralizam mišljenja prihvatimo kao svoje bogatstvo, a ne kao prijetnju nekakvoj mitskoj monolitnosti, povjerenje će se vratiti. Pogotovo što će građani brzo uvidjeti razliku u ponašanju vladajućih kada je na čelu države SDP i kada je na čelu države koalicija HDZ-a i Mosta.

- Koji su glavni zadaci novog vodstva SDP-a i možete li atmosferu u stranci – koja nije pobjednička nakon što se nekoliko izbora za redom izgubili – preokrenuti do lokalnih izbora?

- Ono što su sada naši primarni zadaci sveo bih na tri stvari: pripremu za lokalne izbore, čvrsto i opozicijsko djelovanje u Saboru i, možda najvažnije, definiranje politika i programskih stavova stranke, kao podloge za nastup na svim budućim izborima, od europskih do parlamentarnim.

- Hoće li SDP "legalizirati" frakcije, što mislite o povratku Josipovića, Linića, Alex Kolarić?

- Frakcije su u SDP-u već dugi niz godina legalne i definirane Statutom stranke. Ako netko smatra da za njima postoji potreba, slobodan ih je osnovati. Za povratkom onih koji su govorili o SDP-u kao što su to činili Josipović, Linić i Aleksandra Kolarić ne vidim neke potrebe, a i birači su o većini njih već rekli svoje. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter