NE Krško Slovencima dijeli tablete protiv zračenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici Krškog i Brežica, općenito 18 tisuća mlađih od 40 godina koji žive u radijusu od deset kilometara oko NE Krško, dobit će kupone za preuzimanje tableta kalijevog jodida u lokalnim ljekarnama, objavili su slovenski mediji.

Razlog za to nije povećano zračenje nego, kako se pojašnjava, prilagodba preventivnih planova za zaštitu i spašavanje u slučaju incidenta. Riječ je o tabletama koje u slučaju teških nesreća u nuklearnim reaktorima, ako su uzete na vrijeme, prije dolaska radioaktivnog oblaka, značajno smanjuju rizik od nastanka karcinoma štitnjače, praktički ga svode na nulu.

Tablete koje je 60.000 eura platila NE Krško Slovenci će držati kod kuće, a namijenjene su prvenstveno mlađima od 40 godina, posebno djeci i mladima, koji su puno osjetljiviji na radioaktivni jod od starijih. Za osobe starije od 40 godina ne preporučuje se profilaksa kalij jodidom jer u toj životnoj dobi posljedice od njihovog uzimanja mogu biti veće od koristi.

"Nuklearna elektrana Krško radi stabilno, a reorganizacija sustava podjele tableta vrši se isključivo u svrhu unapređenja sustava pripravnosti, a nikako kao primjena mjera zaštite", poručeno je hrvatskim građanima iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost. Na upit trebaju li se i hrvatskim građanima, barem onima koji žive najbliže Krškom, također podijeliti tablete, u tom zavodu odgovaraju da to jest jedna od mjera zaštite, ali jednoznačnog odgovora na to pitanje nema. Za tablete je, kažu, zaduženo Ministarstvo zdravlja. 

Odgovor na pitanje imamo li uopće dovoljno ovih tableta za slučaj teže nesreće u Krškom, za danas nam je obećan iz Ministarstva zdravlja, no kako se može čuti od upućenih, mi tih tableta nemamo čak ni na "lageru". (piše B. MRVOŠ PAVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter