Natječaj za novu bolnicu vani do kraja godine

Zastupnik SDP-a Danijel Ferić pitao je župana što je s projektima iz njegove mandatne brošure
Zastupnik SDP-a Danijel Ferić pitao je župana što je s projektima iz njegove mandatne brošure

Kada će početi izgradnja nove pulske bolnice s obzirom da je Erste banka odobrila kredit od 300 milijuna kuna, a još se čeka konačna odluka HBOR-a za dodatnih 300 milijuna kuna, pitao je na aktualnom satu županijske Skupštine IDS-ov vijećnik Lino Kuharić.

Odgovorio mu je istarski župan Valter Flego koji je podsjetio da je o konkretnoj izgradnji nedavno u Zagrebu razgovarao s predstavnicima Vlade i premijerom Zoranom Milanovićem kazavši da su se svi usuglasili da je to vrlo važna tema i da što prije treba raspisati natječaj za gradnju.

Flego je kazao da se još uvijek čeka konkretna odluka HBOR-a od kojeg zasad postoji tek načelna suglasnost, rekavši da očekuje da će HBOR kroz dva mjeseca odobriti nužan kredit.

- Posljednji korak je jamstvo Vlade za što sam uvjeren da neće biti problema, kazao je župan i dodao da očekuje da će se natječaj za gradnju nove bolnice "biti vani" do kraja ove godine.

Bolnica je bila tema i nezavisnog vijećnika Damira Kajina koji je zatražio da Županija ukine svoj ured u New Yorku za što godišnje troši preko milijun kuna i hitno kupi nužne klime za sve bolničke odjele.

- Pacijenti se kuhaju na plus 38 stupnjeva, a zatvaranjem ureda mogli bi klime montirati u roku od tjedan dana. Pa nismo mi Afganistan, poručio je Kajin. Župan mu je rekao da ga čudi da je prije samo nekoliko mjeseci govorio kako Hrvatsku treba istrijanizirati, a sada je valjda treba kroatizirati, rekavši da je to preozbiljan problem da bi se samo napadalo i da neće nasjesti na demagogiju, dodajući da u ovom trenutku za klime u bolnici treba oko 3,5 milijuna kuna.

- Ne namjeravam zatvoriti ured u New Yorku i postojati će sve dok bude imao rezultata, a vrlo brzo će se vidjeti i je li ih ispunio, kazao je Flego koji je priznao da su uštede nužne, rekavši da je dogovoreno da se istarski ured u SAD-u uskoro nađe u sklopu Hrvatske turističke zajednice.

Zastupnik SDP-a Danijel Ferić zatražio je od župana da mu odgovori što je realizirano iz mandatne brošure potpisane 2011., a na osnovu koje je trebalo biti realizirano 199 projekta "teških" 30 milijardi kuna koji su do 2015. godine trebali u Istri otvoriti 10.977 radnih mjesta. Flego mu je kazao da svaki župan ima svoj plan, a on će svoj mandatni plan s konkretnim aktivnostima i prijedlozima predstaviti na idućoj sjednici Skupštine.

Flego je podržao Ferićev prijedlog da se formira lokalna riznica koja bi olakšala upravljanje i izvršenje proračuna istarskih gradova i općina.

HDZ-ov vijećnik Marino Roce zatražio je uz ostalo pojašnjenje što se poduzelo da se u Istri konačno unaprijedi željeznički promet. Župan mu je odgovorio da će se krajem ovog mjeseca sastati sa slovenskim i hrvatskim ministrima prometa, s kojima će pokušati dogovoriti načine za povećanje teretnog i putničkog prometa, dodajući da je i dalje prioritet željeznički tunel kroz Istru.

Vijećnica iz redova SDSS-a Mirjana Galo ustvrdila je da joj se kontinuirano obraćaju gađani kojima se krše ljudska prava u zatraživši da Županija protrese Koordinaciju za ljudska prava za koju nitko ne zna što radi i tko ju vodi. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; snimila J. PREKALJ)

Kajin županu: "Ili si bezobrazan ili si blesav"!
Damira Kajina ražestila je opaska župana koji mu je rekao da sada odjednom sve treba kroatizirati. Rekao mu je: "Ti ili si bezobrazan ili si blesav. Pa svi projekti - od rotora, ipsilona, bolnice - ne mogu se realizirati bez države. Reci mi za jedan projekt kojeg radi Županija i zašto stalno trčiš u Zagreb. Na to mu je nešto iz klupe dobacio Tedi Chiavalon što je Kajina posve izbacilo iz takta.

Rekao je Chiavalonu: "Treba te biti stid, stid i stid. Od svih prihvaćam kritiku, ali od tebe ne", kazao mu je dok ga je predsjednik Skupštine Valter Drandić pokušao primiriti. Na to mu je Kajin odlazeći s govornice, rekao neka se on primiri.

 


Podijeli: Facebook Twiter