Nastavlja se sanacija zidina pulskog Kaštela

Skela će biti oko Kaštela do kraja godine (D. MEMEDOVIĆ)
Skela će biti oko Kaštela do kraja godine (D. MEMEDOVIĆ)

U tijeku je druga faza radova na projektu rekonstrukcije, konzervacije, sanacije i zaštite sjeverne kortine Mletačke utvrde, Puljanima poznatije kao Kaštel. Nakon što su prošle godine sanirane uzlazne rampe koje vode na bastione, šetnica i potporni zidovi, ove su se godine radovi nastavili.

Nova ograda

Kako saznajemo od ravnatelja Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijana Kešca, riječ je o čišćenju i popravku kamenog rubnog vijenca na bastionima sjeverne kortine, sanaciji oštećenih metalnih spona, stabilizaciji i učvršćivanju rubnih kamenih ploča te betoniranju podesta između zapadne i sjeverne kortine i pristupnih stepenica.

- Izrađuje se i nova ograda, koja će zamijeniti dio postojeće na sjeverozapadnom bastionu utvrde. Vrijednost radova u ovoj fazi je 250.000 kuna, a sredstva su osigurali Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Pula. Izvođač radova je poduzeće Kapitel iz Žminja, kaže ravnatelja Kešac.

Radovi su počeli sredinom studenoga, a trajati će do kraja godine. Inače, vrijednost cjelokupnog projekta sanacije sjeverne kortine Kaštela je gotovo 1,2 milijuna kuna, a po dovršetku radova koji su u tijeku preostat će još 330 tisuća kuna za dovršetak radova. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter