Nastavlja se izgradnja pulske bolnice

Kao veće županijske projekte u sljedećoj godini Flego je istaknuo nastavak izgradnje pulske bolnice (N. LAZAREVIĆ)
Kao veće županijske projekte u sljedećoj godini Flego je istaknuo nastavak izgradnje pulske bolnice (N. LAZAREVIĆ)

Na sjednici Skupštine Istarske županije održanoj u ponedjeljak u Pazinu župan Valter Flego predložio je vijećnicima županijski proračun za sljedeću godinu iznosu od 1,23 milijarde kuna, od čega se 214 milijuna kuna ili 17,5 posto odnosi na samu Županiju, a 1,015 milijardi odnosno 82,5 posto na proračunske korisnike odnosno na ustanove kojima je Istarska županija osnivač.

U usporedbi s prošlom godinom ukupni proračun je za pet milijuna kuna manji.

"Nastojali smo planirati što realnije usprkos izostanku ikakvih naputaka od države, što je prilično teško jer je između ostalog nemoguće predvidjeti posljedice najavljene porezne reforme, no i dalje se držimo trenda da sve manje novca trošimo na sebe odnosno na hladni pogon, a sve više na projekte i investicije, čemu je namijenjeno 34,6 posto proračuna", rekao je župan Flego obrazlažući prijedlog.

Kao veće županijske projekte u sljedećoj godini Flego je istaknuo nastavak izgradnje pulske bolnice, ulaganje 22 milijuna kuna u četiri istarska doma za starije i nemoćne, cjelovitu rekonstrukciju labinske Srednje škole Mate Blažine te rekonstrukciju Srednje škole Mate Balote u Bujama; projekt navodnjavanja na Poreštini kojemu je namijenjeno 106 milijuna županijskih kuna, te niz "zelenih" projekata u sklopu prekogranične suradnje sa Slovenijom i Italijom. Veći iznosi namijenjeni su i programima pomoći gospodarstvu, programima namijenjenima osobama starije životne dobi i programima zapošljavanja ugroženih skupina, a ulaganja slijede i u rovinjsku bolnicu Martin Horvat, naglasio je župan uz ostalo.

"Želimo biti razvojna županija te poticati nove projekte u općinama i gradovima te davati vjetar u leđa poduzetništvu", dodao je župan, izvješćujući kao znakove pozitivnih trendova u gospodarstvu podatak da je u listopadu ove godine u Istri bilo 25,5 manje nezaposlenih nego lanjskog listopada, dok se istodobno povećala zaposlenost.

Kako je ovo bilo prvo čitanje županijskog proračuna za 2017. godinu, vijećnici su pozvani da svoje prijedloge i amandmane dostave do 30. studenog, a drugo čitanje i usvajanje proračuna uslijedit će na sjednici zakazanoj za 19. prosinca, rekao je predsjedavajući Valter Drandić. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter