Naknada uvedena u svrhu sanacije divljih odlagališta

O sanaciji Kaštijuna, priča se više od desetljeća (M. MIJOŠEK)
O sanaciji Kaštijuna, priča se više od desetljeća (M. MIJOŠEK)

Iz dospjelih uplatnica za odvoz komunalnog otpada (ožujak i travanj) vidljivo je da građani i dalje izdvajaju za "troškove projektiranja i gradnje građevine za odlaganje otpada", "troškove zatvaranja i naknadnog održavanja odlagališta" te za "troškove gradnje nove građevine koja će se koristiti nakon prestanka rada postojeće". S obzirom da je Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun izgrađen, zanimalo nas je do kada će građani morati izdvajati i plaćati za projektiranje i gradnju građevine za odlaganje otpada?

Desetak divljih odlagališta

O svemu smo pitali Pula Herculaneu, a odgovori su stigli iz Grada Pule. Iz nadležnog gradskog Odsjeka za informiranje odgovaraju tako da je navedena naknada uvedena 2005. godine u skladu s tadašnjim Zakonom o gospodarenju otpadom. Pojašnjavaju da je naknada uvedena u svrhu sanacije divljih odlagališta.

"U skladu s odlukom, Pula Herculanea prikuplja navedenu naknadu putem računa za odvoz komunalnog otpada i prikupljena sredstva dostavlja Gradu Puli. Do 30. lipnja 2016. godine utrošeno je ukupno 1.310.199,18 kuna te se navedena sredstva svake godine troše namjenski, odnosno na sanaciju divljih odlagališta na području grada Pule, a za koju su namjenu sredstva i predviđena proračunima za pojedinu godinu. Tako su primjerice samo u prošloj godini sanirana slijedeća divlja odlagališta: u park šumi Busoler, u park šumi Šijana, u Mihovilovićevoj ulici, u Negrijevoj ulici, na putu prema streljani, na starom putu za Verudelu, na Monte Magnu, u Argonautskoj ulici, u Mihovilovićevoj ulici i na drugim lokacijama", ističu iz Odsjeka za informiranje.

Nadalje tvrde da je u ovogodišnjem proračunu za istu namjenu, dakle sanaciju lokacija odbačenog otpada, osigurano 220 tisuća kuna. Dakle, očito je da se radi o naknadi za divlja odlagališta pa bi valjda tako trebalo pisati i na uplatnicama, umjesto da se na njima i dalje pojavljuju stavke vezane uz gradnju nove građevine ili pak one vezane uz troškove projektiranja.

Sanirana četvrtina Kaštijuna

S obzirom da se već više od desetljeća govori o sanaciji postojećeg odlagališta Kaštijun, pitamo nadležne u kojoj je fazi sanacija i koliko je taj zahvat dosad koštao. Iz Odsjeka za informiranje napominju da se sanacija postojećeg odlagališta Kaštijun, dio prve faze, sufinancirala iz sredstava Grada Pule i Fonda zaštite okoliša. Ističu da je u 2008. godini izvršena prva faza sanacije te je sanirano oko 25 posto tijela odlagališta.

"Ukupno je za taj dio sanacije potrošeno oko 6,5 milijuna kuna. Preostali dio sanacije odlagališta izvršit će se po ostvarenju uvjeta, odnosno početku rada novog županijskog centra za gospodarenje otpadom. Sredstva za sanaciju odlagališta osigurat će se kao i za sva ostala odlagališta u Hrvatskoj, odnosno iz fondova EU operativnog programa 2014. - 2020. godine, a sanacija odlagališta Kaštijun uvrštena je u program sanacija odlagališta u navedenom operativnom programu", naglašavaju u Gradu. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter