Najviše Plavih zastava u Plavoj laguni i Maistri

Plava zastava međunarodna je ekološko-turistička oznaka za čistoću i uređenost plaža (J. PREKALJ/arhiva)
Plava zastava međunarodna je ekološko-turistička oznaka za čistoću i uređenost plaža (J. PREKALJ/arhiva)

Među plažama, a po tvrtkama koje njima upravljaju, najviše Plavih zastava ove godine imaju plaže u sastavu porečke Plave lagune (devet plaža u Poreču) te rovinjske Maistre (devet plaža u Rovinju i Vrsaru).

Naime, čak 98 hrvatskih plaža i 20 marina dobit će ove godine međunarodnu ekološko-turističku oznaku i jednu od najpriznatijih u svijetu za najuređenije plaže, okoliš mora i priobalja Plavu zastavu, doznaje se iz Udruge Lijepa naša, koja je u Hrvatskoj zadužena za provođenje programa Plava zastava po standardima FEE - Foundation for Environmental Education.

U Hrvatskoj se ove godine obilježava 17. godišnjica dodjela tih oznaka koje osim morskih, kako ističu iz Udruge Lijepa naša, mogu "izboriti" i plaže i marine na stajaćim (slatkim) vodama. Takvih je za ovu godinu tek pet, i to sve u Zagrebu, na jezeru Jarun, kojima upravlja gradska Ustanova za upravljanje sportskim objektima i koje su ove godine samo potvrdile standarde, dok su među ukupnim plažama dvije koje su tu oznaku ove godine dobile prvi put plaža Karpinjan u istarskom Novigradu te Kolovare u Zadru.

Među 20 marina s Plavom zastavom prvi su je put ove godine dobile Marina Olive Island u Sutomiščici na otoku Ugljan te splitska Marina Špinut, a tu oznaku nosi i 10 marina iz sustava ACI-ja, od njih ukupno 20-ak. (H)


Podijeli: Facebook Twiter