Najotvoreniji proračuni Buzeta i Istarske županije

Buzet (M. MIJOŠEK)
Buzet (M. MIJOŠEK)

Hrvatske općine, gradovi i županije još uvijek troše previše javnog novca i to na netransparentan način, zaključak je koji proizlazi iz najnovijeg istraživanja Instituta za javne financije. Istraživanje koje su proveli Katarina Ott, Mihaela Bronić i Miroslav Petrušić, analiziralo je dostupnost i otvorenost općinskih, gradskih i županijskih proračuna u 2013. i 2014. godini, u razdoblju u kojem su tijela lokalne i područne samouprave trebala javno objaviti sedam proračunskih dokumenata. Svih sedam objavili su samo gradovi Buzet, Opatija i Rijeka, dok je nekoliko županija, među kojima i Istarska, predočilo javnosti pet dokumenata.

Prema istraživanju Instituta za javne financije, najotvorenija je Karlovačka županija, s prosjekom objavljenih dokumenata svih jedinica lokalne samouprave 3,4, dok su na drugom mjestu Istarska i Primorsko­goranska županija s 3,1 dokumentom. Na začelju liste je Požeško­slavonska županija s ocjenom 1,4. Podaci koji se odnose na županijske uprave pokazuju da su najotvorenije, s pet objavljenih dokumenata, Istarska, Primorsko­goranska, Šibensko­kninska, Zadarska i Osječko­baranjska županija.

Gradovi Labin i Pazin imaju po šest objavljenih dokumenata, te su, zajedno sa Zadrom i Dubrovnikom, na vrhu liste transparentnosti lokalnih proračuna. Labin u istraživanju prošao i bolje da je, kako napominju autori istraživanja, na vrijeme na internet stavio proračunski "vodič za građane" za 2014. godinu. Istraživanje je obuhvatilo i uzorak od stotinu općina i gradova, među kojima nije, zbog njegove specifičnosti, grad Zagreb. Na vrhu su Buzet, Pazin i Labin, dok je, prema objavljenim proračunskim dokumentima, Pula s pet dokumenata na trećem mjestu. Četiri dokumenta objavili su grad Poreč i općina Fažana, tri Buje i Umag, dva Vodnjan i Rovinj, a samo je jedan općine Ližnjan i Višnjan. Bez objavljenih dokumenata uočene su općine Kanfanar, Sveti Lovreč i Svetvinčenat. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 - GO02244484.jpg

Grad Buzet dijeli prvo mjesto s Opatijom i Rijekom

M. MIJOŠEK

 


Podijeli: Facebook Twiter