Nagrađen Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije (M. ANGELINI)
Zavod za javno zdravstvo Istarske županije (M. ANGELINI)

U povodu obilježavanja Dana Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ove su godine prvi put dodijeljena priznanja ugovornim partnerima. HZZO je priznanja dodijelio u trinaest kategorija, a u kategoriji javno-zdravstvene djelatnosti nagradu je dobio Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Osnovni kriteriji koji su ocjenjivani i koji su presudili da istarski Zavod bude nagrađen, bili su popunjenost mreže, provedba nacionalnih preventivnih programa, izvršenje programa mjera zdravstvene zaštite i mjesečno izvješćivanje.

- S područja Istarske županije Zavod za javno zdravstvo je jedina zdravstvena ustanova koja je dobila priznanje, ističe ravnatelj Aleksandar Stojanović i pojašnjava da Zavod ima pet ugovornih javno-zdravstvenih djelatnosti sa HZZO-om i to javno zdravstvo, epidemiologiju, školsku medicinu, prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti te zaštitu mentalnog zdravlja i mikrobiologiju.

Osim ugovorenih aktivnosti s HZZO-om, Zavod za javno zdravstvo je u suradnji s Istarskom županijom, gradovima, općinama, školama, vrtićima i udrugama u 2013. godini proveo niz javno-zdravstvenih programa u cilju promocije i prevencije zdravlja građana županije.

- Tijekom 2013. godine odradili smo niz programa i projekata na promicanju zdravlja koji su očito prepoznati i nagrađeni. To je prije svega program unapređenja prehrane i higijensko-sanitarni nadzor u predškolskim ustanovama na području cijele županije. Provodi se više od 20 godina kontinuirano, a glavni ciljevi su promocija pravilne prehrane u vrtiću, školi i široj zajednici, usvajanje pravilnih prehrambenih navika, jelovnici u skladu s preporukama te zadovoljavajući higijensko-sanitarni uvjeti u predškolskim ustanovama, istaknuo je Stojanović.

Govoreći o projektu "Školski vrt" istaknuo je da se radi na unapređenju prehrane, usvajanju pravilnih prehrambenih navika, razvijanju i jačanju ekološke svijesti, obradi tla i zaštiti okoliša.

- Zavod koristi i rezultate istraživanja rizičnih ponašanja učenika srednjih škola za učinkovitije planiranje i provedbu školskih preventivnih programa. Osim toga, radimo na prevenciji i izvanbolničkom liječenju ovisnosti, a cilj je obuhvatiti što veći broj ovisnika i konzumenata u tretmane liječenja i resocijalizacije. Zavod radi i na prevenciji i ranoj detekciji hepatitisa B, C i HIV-a kod ovisnika o drogama. Važno je pritom educirati ovisnike, motivirati ih za liječenje i na taj način prevenirati širenje bolesti, ističe ravnatelj. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter