Nagrađen dizajn zbirke poezije D. Orlića i plakat Booktige


Zbirka poezije Drage Orlića "Nedjeljom zatvoreno" u izdanju Studia Sonda i plakat za porečki Festival rabljenih knjiga Booktiga 2015, dobitnici su Red Dot nagrada za dizajn i komunikaciju u 2015. godini.

Prema objašnjenju, konceptualno rješenje zbirke poezije "Nedjeljom zatvoreno" propituje mora li suvremeni pjesnik svoju poeziju pakirati kao robu široke potrošnje, kako bi bila zamijećena u vrijeme kada poezija generalno postaje posve marginalizirana. Riječi pjesnika su pakirane i izvagane, poigravajući se aluzijom na svakodnevni konzumerizam koji danas postaje gotovo jedini vid komunikacije koji suvremeni čovjek razumije.

Plakat za festival rabljenih knjiga Booktiga 2015. poruku o svom održavanju prenosi na način da progovara o samoj srži onoga što knjiga jest: pisanoj riječi. U šumi vizualnih poruka kojima smo svakodnevno bombardirani, donosimo plakat koji je ispisan u cijelosti, uključivši i brojeve telefona, sponzore, datume…  U potpunosti ispisan,  posve drugačiji od slikovnih, plakat zapravo postaje jedinstven i uočljiv u odnosu na svoju okolinu te što je najvažnije, korisnika navodi na aktivnost koja je ključni motiv i svrha održavanja festivala: čitanje. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter